Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon Tapioiden urheilijat tositoimiin EM-kisoissa – näin Eveliina ja Jaakko Määttänen paaluttavat tavoitteensa

Espoon Tapioita edustavat Määttäsen sisarukset pääsevät vauhtiin Saksan EM-kisoissa.

Espoon Tapioita edustavat Eveliina Määttänen ja Jaakko Määttänen sonnustautuvat pian Suomi-asuun EM-kisoissa Saksan Münchenissä.

Isosisko Eveliina Määttäsen, 26, kisarupeama 800 metrin juoksussa alkaa torstaina aamupäivällä.

Pikkuveli Jaakko, 22, seuraa perässä Müncheniin, jossa hänen urakkansa – 20 kilometrin maantiekävely – saa vuoronsa lauantaina aamutuimaan kello 8.30 paikallista aikaa.

Eveliina Määttäsen läpimurtokautta ei pidä erehtyä laskea tuhkimotarinaksi, sillä kyse on aina tavoitteellisesta huippu-urheilemisesta.

– Tavoite on päästä tekemään hyviä juoksuja ja tietysti samalla myös saada vielä EM-kisoistakin hyvää kokemusta. Kaikki aikatavoitteeni olen jo rikkonut tältä kaudelta, mutta tietysti ennätykseni saa vielä kohentuakin. Mitään painetta en ota, mutta kun sopiva juoksu tulee, niin voihan se (ennätys) vielä kohentuakin.

MM-Eugenessa Määttänen arvokisadebytoi naisten sarjassa uransa kolmanneksi parhaalla ajalla. Toisen juoksun saaminen Baijerissa edellyttää venymistä ainakin tilastorankingin perusteella. Hänen rankinsa on 25:nneksi paras yhteensä 33 osallistujan joukossa.

Tietysti ennätykseni saa vielä kohentua.

Eveliina Määttänen

– MM-kisat olivat tosi ainutkertainen ja monella tapaa silmiä avaava kokemus. Tulen aina muistamaan sen retken.

Maailman huippujen näkeminen läheltä verryttelemässä ja kilpailemassa loi uskoa myös omiin mahdollisuuksiin, eikä kausi tietenkään nyt kesken viimeistä kesäkuukautta ole päättymässä.

– Toivon, että pääsen loppukaudesta vielä yhdelle tai kahdelle kovatasoiselle kasille.

Jaakko Määttänen lähtee myös kunnon tavoitteella Saksaan. Oregonin osavaltioon maailmanmestaruuskisoihin teki myös nuoren miehen mieli, mutta mikäs muu kuin korona vei parilta aina tärkeältä harjoituskuukaudelta liikaa pohjia.

– EM-kisoihin pääsy oli tavoitteena, ja kunto on sen mukainen, että kisapaikan pitikin tulla.

Toisin kuin isosiskonsa perheen pikkuveljistä vanhempi ei marinoitunut juniorivuosina ikäluokkiensa eri arvokilpailuissa, mikä ei tahtia eikä tavoiteasettelua haittaa.

– Oma ennätystä sinne 1.25:n pintaan lähden hakemaan, mihin olisin jo tyytyväinen. Sijoitustani on vaikea lähtee arvuuttelemaan. Pääsin mukaan suht viimeisten joukossa, joten kaikki sijat lähelle top 20:tä ovat plussaa.

Määttästen tausta on Keski-Uudenmaalla, sillä sisarrusten kotipaikka on Kerava.

– Siirryin aikanaan Tapioihin, kun Jani Lehtinen tuli valmentajakseni. Seura vaikutti muutenkin heti kättelyssä toimivalta, Jaakko Määttänen kertaa.

Sittemmin valmennustiimissä on aimo viipale tullut myös Valentin Konoselle, joten tietotaitoon homma ei ainakaan kaadu.

– Vallu ei lähde Saksaan, mutta Jani lähtee, Määttänen kertoo.

Harjoittelupaikkoina Pohjois-Tapiolassa asuvalla Jaakko Määttäsellä ovat läheisen Otaniemen lisäksi myös "Konosen hoodit" Vantaalla – Hiekkaharju ja Sotunki. Pääkaupungissa treenit sujuvat Eläintarhan kentällä.

EM-Saksassa kisaa myös Espoon Tapioita edustava pornaislainen kävelijä Joni Hava.