Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Emil Ruusuvuori, 23, on noussut kohisten tenniksen maailman rankingissa – viikonloppuna hän saa Espoossa vastaan hankalan vastuksen: "Sieltä voi tulla ihan mitä vain"

Maailmankärkeä tavoitteleva Emil Ruusuvuori lähtee toiveikkaana Uuden-Seelannin kaatoon.

Emil Ruusuvuori, 23, on tänä vuonna noussut kohisten tenniksen maailman rankingissa sijalta 95 parhaimmillaan sijalle 42. Tällä hetkellä Suomen kirkkain tennistähti on maailmanlistan 49.

Tulevana viikonloppuna hän johdattaa Suomen joukkuetta Davis Cup -kohtaamisessa Uutta-Seelantia vastaan Espoon Metro Areenalla.

Ruusuvuori sanoo viihtyvänsä osana Suomen tiimiä.

– Olemme kaikki tunteneet toisemme pitkään ja viihdymme hienosti yhdessä, se varmasti näkyy kentälläkin.

Suomi on viikonlopun peleissä ennakkosuosikki, mutta kohtaa ”kiiveinä” tunnetut uusiseelantilaiset vasta ensi kertaa.

Suomen maailmanlistan sijoitus on 28, Uusi-Seelanti on sijalla 40.

– Hyvällä itseluottamuksella odotan pelejä. Toisaalta vastustajan pelaajia emme tunne valtavan hyvin, joten sieltä voi tulla vastaan ihan mitä vain.

Otteluissa on korkeat panokset, koska voittaja nousee Davis Cup Qualifiers -tasolle ja pääsee tavoittelemaan paikkaa Davis Cup Finals -lopputurnaukseen ensi vuoden alussa.

– Heidän nelinpelinpeliparinsa on kokenut ja valmis yllätyksiin, Ruusuvuori tietää.

Uusiseelantilaiset Michael Venus ja Artem Sitak ovat kokeneita – Venus on joukkueensa tähtipelaaja.

On myös toinen syy, miksi Ruusuvuori pitää maajoukkuetapahtumista.

– Näissä peleissä on aina kivaa se, että tietää mihin aikaan pelit ovat. Kansainvälisissä turnauksissa yleensä tietää vain päivän, kellonajat vaihtelevat pelien ja sään mukaan lähes aina. Näissä tapahtumissa voi rakentaa oman päivänsä mielensä mukaan, helsinkiläinen tennistaituri sanoo.

Ruusuvuoren tavoite tänä vuonna on ollut pelata paljon. Kokemusta ja turnauskestävyyttä voi parhaiten kehittää kiertämällä paljon turnauksia.

– Olen myös pysynyt terveenä. Ainahan se on monen asian summa, mutta olen kyennyt nyt kehittämään itseäni tasaisesti ja monipuolisesti. Kehitystä ei ole tapahtunut vain yhdellä tietyllä osa-alueella.

Selvää on, että fysiikkaa nuoren miehen pitää vielä kehittää. Samoin tiukkojen otteluiden kääntämiset voitoksi vaativat päättäväisyyttä.

– Jalostan ja etsin vielä omaa peli-identiteettiäni.

Ruusuvuoren taustajoukoissa on jo pitkään ollut urheilupsykologi auttamassa nuorta tähteä eteenpäin urallaan.

– Vähän on vaihdellut, kuinka usein keskustelemme. Tänä vuonna ja aivan viime aikoina olemme olleet tekemisissä melko paljonkin.

Kokenut pelaaja kykenee yleisesti valmistautumaan ottelutapahtumiin nuoria haastajiaan paremmin. Nuoremmilla peliotteet turnauksissa vaihtelevat nimenomaan siksi, että rutiini puuttuu.

– Onhan se turnauksissa aina eri tilanne, kun verkon toisella puolella on Rafael Nadal tai ATP-listan kärjessä oleva pelaaja. Siinä meillä nuorilla on opittavaa, että kykenemme tasaisiin peleihin ja turnauksiin.

Ruusuvuori tietää myös, mitä vaatii päästä rankingissa eteenpäin.

– Pitää vain osata lyödä vieläkin lähemmäksi viivaa, pieniin marginaaleihin. Oma pelaaminen ja rutiinitaso on nostettava sellaiseksi, että on vastustajalle aina mahdollisimman vaikea voitettava, Ruusuvuori kiteyttää.

Davis Cup Espoon Metro Areenalla 16.–17.9.