Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen suurin ratsastuskilpailu tulee taas – junioreiden EM-sensaatio Jone Illi, 15, odottaa erityisesti esteitä: "Vertaisin tätä lähinnä maalintekijään, joka osaa aistia maalipaikat"

Esteratsastuksen EM-voittaja Jone Illi, 15, on International Horse Show’n nuori tähti.

Helsinki International Horse Show järjestetään lähes kolmen vuoden tauon jälkeen Helsingin jäähallissa 19.–23.10. Mukana on myös suomalainen junioreiden EM-sensaatio Jone Illi.

Karijokelainen Illi, 15, voitti kesällä upeasti Espanjan Olivassa alle 18-vuotiaiden sarjan EM-kultaa vasta 14-vuotiaana.

Saavutus on huima jo senkin vuoksi, ettei Suomi kuulu esteratsastuksen suuriin maihin.

Mikä tekee Etelä-Pohjanmaalla asuvasta nuorukaisesta menestyksekkään ratsastajan näin varhaisella iällä?

– Olen hyvä esteillä. Näen ponnistuspaikan jo kauempaa. Vertaisin tätä lähinnä maalintekijään, joka osaa aistia maalipaikat. Radalla täytyy kyetä säilyttämään hyvä rytmi koko suorituksen ajan, Illi analysoi ja vertaa ratsastusta lapsuusiän jalkapalloharrastukseensa.

Esteratsastuksessa kilpasuoritus kestää minuutista kahteen. Samalla ylitetään 10–13 estettä.

– Yleinen ongelma ratsastajilla on, että radalla mennään liian hitaasti. Siksi useilla kilpailijoilla hyppypaikat jäävät helposti näkemättä.

Helsingissä on viimeksi järjestetty maailmancupin osakilpailu ja Helsinki International Horse Show 2019.

Kun Illi kilpaili Helsingissä viimeksi, hän oli mukana vielä lapsiratsastajana.

– Todella kiva päästä pandemiavuosien jälkeen kilpailemaan Helsinkiin. Siellä on aina loistava tunnelma ja paljon ihmisiä katsomossa, kaksi kertaa aiemmin Helsinki Horse Show’ssa ratsastanut Illi sanoo.

Peruskoulun yläastetta käyvällä nuorella urheilijalla on selvät suunnitelmat tulevaisuudesta.

– Toivon, että voin kilpailla huipulla pitkään. Myöhemmin haluan sitten valmentaa, kyllä tämä ratsastaminen on minun juttuni ja urani.

Illi on syntynyt perheeseen, joka ylläpitää ratsastustilaa.

– Hevoset ovat aina olleet ympärilläni. Alkuun en ajatellut, että minusta mikään ratsastaja tulisi. Äitini laittoi minut kahdeksanvuotiaana tunneille enkä siitä niin kamalasti innostunut. Vasta kun aloimme hyppiä esteitä, homma muuttui mielenkiintoiseksi.

Esteratsastajalla täytyy olla myös hyvä tunneäly. Pelkällä piiskalla 600-kiloinen eläin ei tee mitä ratsastaja toivoo.

– Vuorovaikutus on molemminpuolista. Itse olen paljon hevosten kanssa ja juttelen heille koko ajan. Siinä syntyy luottamus ja vahva side. Ilman luottamusta hevoset eivät tottele.

Illin mukaan ratsastus ei ole vaikeaa.

– Hevosen ohjaamiseen käytetään jalkaa ja kättä, aika simppeliä hommaa – kun ensin on saavutettu molemminpuolinen luottamus.

Horse Show järjestetään nyt 36. kerran. Järjestäjillä on kova usko, että legendaarinen tapahtuma kiinnostaa jälleen yleisöä.

– Odotamme viikon aikana paikalle yli 40 000 vierailijaa. Viimeksi, kun tilaisuus voitiin järjestää, katsojia oli yli 50 000 tapahtumajohtaja Tom Gordin sanoo.

Tapahtuman tämänkertainen slogan on: ”Vihdoin”.

– Olemme kysyneet aiemmissa tapahtumissa, miksi ihmiset viihtyvät ja tulevat yhä uudelleen. Päällimmäiseksi he nostavat hyvän fiiliksen. Tapahtuma tarjoaa katsojille hienoja sekuntikamppailuja ja elämyksiä, Gordin kehuu.