Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huippujuoksijan molemmat jalat leikattiin

Sara Lappalainen vaihtaa painotusta ja pitää jatkossa 1500 metriä selkeänä päämatkanaan.

Huippumaileri Sara Lappalainen (os. Kuivisto) puhkuu intoa, kun on päässyt jo juoksemaan. Hänen molemmat akillesjänteet leikattiin heti kauden päätteeksi.

– Koko kausi mentiin kipujen kanssa, kun akillesjänteet kipeytyivät ja tulehtuivat. Juoksu oli välillä tuskaisaa ja kivuliasta. Nyt jalkoja koristaa pitkät arvet, ja toipuminen on mennyt todella hyvin. Se oli oikein kunnon iso leikkaus molempiin jalkoihin.

Hän selittää, että leikkauksella putsattiin kiinnikkeitä ja vapautetaan jänteen ympäristöä.

– Koko vuoden jalat olivat kipeät ja keväällä oli sitten muuta sairastelua. Piikkareilla radalla juostessa jalat ärtyivät ja olivat kipeät. Juoksu repi koko ajan jännettä ja tulehdus teki niistä kipeät. Kun elastisuus on poissa, niin meno on jäykkää. Putsattiin tulehtuneet jänteet ja ortopedi Ilkka Räsänen teki hyvää työtä, Lappalainen kiittää.

– Joulukuussa on tavoite juosta ihan normaalisti.

Lappalainen päätti yleisurheilukautensa Suomi–Ruotsi-maaotteluun.

– Ajatus oli, että heti EM-kisojen jälkeen lopetan kauden. Halusin niin kovasti juosta stadionilla maaottelun. Oli kyllä hieno fiilis päättää kausi maaottelussa kahteen voittoon. 1500 metrin fiilis oli huikea, kun joukkueet kannustivat meitä. Minulla oli varajuoksija verryttelemässä 1500 metrille, mutta pääsin juoksemaan. Päätin, että kivusta huolimatta vedän kisan läpi. Mieli deletoi kipua tehokkaasti, mutta ihan terveys edellä mentiin.

Tehtiin iso leikkaus.

Sara Lappalainen

Nyt tässä ylimenokaudella operaation jälkeen Lappalainen on jo päässyt juoksemaan. Helsingissä Urhean kampuksella on hienot palautumiseen auttavat laitteet.

– Kuntoutumishuoneen Anti-Gravity juoksumatto on mahtava harjoitteluun vamman tai leikkauksen jälkeen. Siinä rajoitetaan asteittain painovoiman vaikutusta. Kehon painosta saadaan pois ja 50 prosenttia ja pystyn juoksemaan kivutta. Juoksu on helppoa laitteessa ja lihaksisto toimii ilman kuormittumista.

Hänestä leikkaus tuli parhaaseen ajankohtaan, ylimenokaudelle ja Sara on päässyt hyvään vauhtiin.

– Vesijuoksu on hyvää myös, mutta siinä ei ole askelluksen kuormitusta. Juoksen laitteessa pari kolme kertaa viikossa kolmen minuutin pätkissä ja aikaa lisätään varovasti pikkuhiljaa.

Porvoolaisen seuraava tavoite on talven EM-hallikisoissa.

– Minulla raja on jo rikottu 1500 metrille. Nyt tonnivitonen tulee olemaan jatkossa minun päämatkani. Uskon selkeästi, että sille matkalle on paljon enemmän vielä annettavaa. Ensin saatiin 800 metriä halutulle tasolle ja nyt on sellainen fiilis, että saan 1500 metrin ajan vieläkin paremmaksi.

Hän miettii, että kasisatanen vaatii paljon enemmän taktiikkaa ja pienet virheet ratkaisevat paljon.

– Tonnivitonen on nyt minusta uusi haaste, kun kasi on vahva. Minulla on hyvä loppukiri ja tulee olemaan mielenkiintoinen nähdä miten saan kisoissa enemmän irti pidemmällä matkalla. Harjoittelua muutetaan selkeästi siihen suuntaan.

Hän miettii, että on hyvää pääkopalle hakea uusia tuulia.

– Tonnivitosella saan ehkä parempia kovia kansainvälisiä kisoja. Nyt sitten näen mitä tulee, kun mittaan kaikki ulos 1500 metrillä.

Jaloille on ehkä ystävällisempi matka, kun repiminen tulee vähän pienemmäksi. Tavoitteena on ensi kesän MM-kisat.

Juoksu, uinti, pyöräily ja punttisali ovat olleet Saralla hallitsevana harjoitusmuotona leikkauksen jälkeen.

– Ja nyt myös juoksu, niin kaikki on sujunut nopeasti hyvään suuntaan. Pyöräily on ollut kivaa ja satulassa on tullut tehtyä pitkä lenkki viikossa. Myllypurossa on hyvä 200 metrin sisärata, niin sinne sitten pikkuhiljaa juoksemaan.

Lappalaisen tarkoitus on mennä marraskuuksi asumaan Urhean kampukselle vuoristo-olosuhteisiin.

– Siellä voi asua ja treenata korkealla ilmanalalla. Saan sinne kaveriksi maajoukkuejuoksijoita, niin saamme myös yhteisharjoituksia aikaiseksi. Parempia aikoja kohti ollaan vahvasti menossa, Lappalainen sanoo iloisesti.