Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koripallotähti löysi kotinsa Espoon Westendistä ja harjoittelee nyt uutta arkea – "Kyllähän sitä eräänlaisessa kuplassa eli monta vuotta"

Ex-koripalloilija harjoittelee uuteen arkeen ja mentoroi Hongan liigajoukkuetta.

Espoon Westendissä asuvan Petteri Koposen arki soljuu rauhaisissa merkeissä pitkän ammattilaisuran jälkeen. Susijengin kantavan voiman pitkä ura päättyi muutama kuukausi sitten koripallon EM-kisoihin.

– Ennätin vielä kisojen jälkeen kiertää kymmenkunta golf-kierrosta, vapautuneen tuntuinen Koponen summaa peliuransa jälkeistä syksyä Mäkelänrinteen uimahallin kahviossa.

Koponen myöntää, että lopettaminen askarrutti mieltä.

– Kyllähän sitä eräänlaisessa kuplassa eli monta vuotta. Kaikki oikeastaan tuli ylhäältä käskettynä lukujärjestyksenä siitä, missä milloinkin piti olla, Koponen kertaa.

Kokonaan Koponen ei ole koripalloa toki lopettanut. Hän taitovalmentaa lukioikäisiä tyttöjä ja poikia pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urheassa 2–3 kertaa viikossa. Lisäksi hän avustaa ja mentoroi aika ajoin Hongan miesten koripallojoukkuetta.

– Tämä sopii elämäntilanteeseeni nyt todella hyvin. Taitovalmentaminen ja aamupäivät Urheassa rytmittävät mainiosti päivää ja viikkoa.

Kokopäivätoimiseksi valmentajaksi siirtyminen heti peliuran jälkeen olisi tuskin ollut järkevää.

– En ihan tarkkaan vielä tiedä, mitä valmentamiselta haluan. Olen tietysti etuoikeutettu, että voin peliuran jälkeen rauhassa miettiä tulevaisuuttani. Tuskin valmentajan rooli tiukkoine aikatauluineen olisi ollut mitenkään järkevä vaihtoehto heti lopettamisen jälkeen.

Koposen perhe muutti Suomeen vajaat kaksi vuotta sitten. Ulkomailla vierähti 14 vuotta.

Ensin osoitteeksi valikoitui Helsinki, ja takamies pelasi uransa viimeisen vuoden Helsingin Seagullsissa.

Vuosi sitten joulun alla muuttokuorma liikkui Espoon vastavalmistuneeseen kotiin.

Perheen esikoinen, 7-vuotias poika, pelaa ja harrastaa aktiivisesti. 4-vuotias veli on parhaillaan Hongan liikuntaleikkikoulussa.

– Vanhempi aloitti juuri kiekkokoulun. Kesäisin hän pelaa jalkapalloa. Koris ei tunnu ainakaan vielä kiinnostavan. Vähän sama kuin itselläni nuorempana. Lätkäkamoista olen ihan pihalla, mutta pääasia, että poika viihtyy ja oppii luistelemaan, Koponen naurahtaa.

Koposen ammattiurheilu-ura sai hienon päätöksen.

Espoon Hongasta maailmalle ponnistanut koripalloilija sai kokea nostalgisen Helsingin Kisahallin tunnelmaa. Viimeiset pelimerkinnät kirjattiin puolestaan EM-kisoissa.

– Oli kiva pelata Suomessa viimeinen vuosi. Kisahallissa oli hieno ja hyvä meininki. EM-kisoihin oli myös hyvä lopettaa, vaikka keväällä pelaamista maajoukkueessa hetken emminkin. Nyt ympyrä sulkeutui hienosti.

Koponen ennätti pitkän uransa aikana tienata miljoonia. Hän on myös kuulu siitä, että jakaa mielellään talouteen liittyvää kokemustaan nuorille urheilijoille. Omaisuuttaan hän on hajauttanut osakkeisiin ja asuntoihin.

Koponen muistaa, että uran alussa raha ja sijoittaminen ei ollut päällimmäisenä mielessä. Maajoukkuekaveri Teemu Rannikko innosti ottamaan taloudesta selvää.

– Uran alussa en ollut juuri lainkaan kiinnostunut sijoittamisesta. Myöhemmin olen kaivanut asiasta tietoa ja kuunnellut muun muassa podcasteja sijoittamisesta, Koponen kertoo.

Lounashaastattelun lomassa aistii, että lopettaminen ei sittenkään ollut aivan helppoa. Koponen mainitsee kahvin aikana ikään kuin sivulauseessa, että hän aloittaa opiskelun Fiban (Kansainvälinen koripalloliitto) mentorointikoulutusohjelmassa.

– Mielenkiintoinen juttu. Kivoja projekteja on nyt ilmassa, mutta sellaista intohimon kohdetta kuin urheilu tuskin helposti löytyy, Koponen luotaa tulevaisuuttaan.