Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi 12 luistelijan sarja puhuttaa muodostelmaluistelussa – Espoon Lumineers näyttää suuntaa Suomen menestyslajille viikonloppuna

Uutta Senior Elite 12 -sarjaa ei ole otettu vastaan varauksetta, mutta Lumineersin päävalmentaja Liisa Lakela näkee siinä paljon hyvää.

Espoon Metro Areenalla päästään viikonloppuna 3.–4.12. todistamaan, miltä muodostelmaluistelun uusi 12 luistelijan sarja näyttää käytännössä.

Areenalla kisataan uudessa Senior Elite 12 -sarjassa, ja jäällä nähdään sarjan toistaiseksi ainoa kotimainen aikuisten joukkue Espoon Lumineers.

– Olemme todella innoissamme, että pääsemme näyttämään, mihin laji on menossa, sanoo Lumineersin päävalmentaja Liisa Lakela.

Kansainvälinen luisteluliitto ISU virallisti Senior Elite 12 -sarjan kesäkuussa. Uudistuksen tavoitteena on mahdollistaa muodostelmaluistelun pääsy olympialaisiin. Tähän asti olympiahakemukset on hylätty, koska 16 luistelijan joukkueita on pidetty liian suurina.

Uutta sarjaa ei ole otettu vastaan varauksetta, mutta Lakela näkee siinä potentiaalia.

Uutuussarja voi lisätä seniorijoukkueiden perustamista, sillä on helpompaa saada kokoon tasokas 12 kuin 16 luistelijan joukkue.

Pienempi joukkuekoko todennäköisesti myös lisää ohjelmien vaativuutta ja esitysten vauhtia. Samalla luistelijoilta vaaditaan entistä parempia yksilötaitoja.

Lumineersissa on huomattu, että pienemmällä joukkueella harjoittelu on aiempaa tehokkaampaa, ja harjoittelua voidaan tehdä entistä urheilijalähtöisemmin.

Lakela toivoo, että luistelijat pystyvät yhdistämään urheilun ja opiskelun tai työn entistä paremmin. Näiden yhteensovittaminen on haastavaa, ja siksi moni on lopettanut lajin uran juniori-iän jälkeen.

Suomi kuuluu muodostelmaluistelun kärkimaihin. Muut suomalaiset seurat eivät ole kuitenkaan vielä perustaneet Senior Elite 12 -joukkueita. Espoon Lumineers kohtaakin tällä kaudella kilpakumppaninsa kansainvälisissä kilpailuissa Ranskassa, Itävallassa ja Hollannissa.

Muodostelmaluistelun joukkuekokoa on muutettu aiemminkin. Jo 1990 luvun alussa joukkuekokoa pienennettiin 32 luistelijasta 24:ään ja siitä vielä 20 luistelijaan.

Nykyiseen muotoonsa, 16 luistelijaan päädyttiin vuonna 2006. Tuolloin muutosta vastustivat monet lajin huippumaat, myös Suomi.

Lumineersin lisäksi Metro Areenalla nähdään viikonloppuna Espoon Jäätaitureiden ja Espoon Taitoluisteluklubin SM-noviisi- ja SM-juniorijoukkueet.

Lumineersin taustalla on Espoo Synchronized Skaters, joka on Jäätaitureiden ja Taitoluisteluklubin yhteinen seura.

Muodostelmaluistelun SM-sarjan toinen valintakilpailu 3.–4.12. Metro Areenalla Tapiolan Urheilipuistossa.