Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pieni puolituntematon suomalaisseura sylkee ulos tulevia NHL-tähtiä – "Valtteri Filppula on meidän lippulaiva"

EVU:ssa kaivataan kipeästi lisää jäähalleja Vantaalle. Nyt seura joutuu ostamaan jääaikaa naapurikunnista.

Myyrmäen jääkentiltä on alkanut useiden suomalaisten NHL-tähtien tarina. Etelä-Vantaan Urheilijat eli EVU on onnistunut saattelemaan NHL-kaukaloihin kaikkiaan 11 jääkiekkoilijaa.

– Kyllä me taidetaan edelleen olla Suomessa kasvattajaseura, josta on syntynyt eniten NHL-tähtiä. Liigaseurat ovat tietenkin omassa sarjassaan, kertoo EVU:n urheilutoimenjohtaja Tero Koskiranta.

EVU:sta ovat ponnistaneet maailmalle Ruudun veljekset Jarkko ja Tuomo. NHL-kaukaloissa ovat urallaan pelanneet myös Antti-Jussi Niemi, Antti Pihlström, Teemu Pulkkinen, Iiro Järvi ja Ville Peltonen. NHL-maalien tolppien välissä ovat torjuneet Kasimir Kaskisuo sekä Mikko Koskinen.

Valtteri Filppula on meidän lippulaiva tällä hetkellä.

Koskiranta viittaa viime kevääseen, jolloin Filppula toimi kapteenina kultaa olympialaisissa ja MM-kisoissa voittaneessa Suomen maajoukkueessa. Viimeisimpänä NHL-kentille on EVU:sta ponnistanut Jani Hakanpää, joka pelaa parhaillaan Dallas Starsissa. Lukuisia muita pelaajia on EVU:sta yltänyt ammattilaisjääkiekkoilijoiksi muualle kuin NHL:ään.

Millaisia taikoja seura on tehnyt, jotta näin monet ovat onnistuneet luomaan itselleen uran jääkiekkoilijana?

– Seurahenki on yksi merkittävimmistä asioista, kertoo EVU:n valmennuspäällikkö Kari Karvinen.

Seurahengellä Karvinen viittaa aktiivisiin vanhempiin.

– Vanhemmat aikoinaan takasivat jäähallin rakentamisen, Karvinen kertoo.

EVU:ssa on pelattu kiekkoa jo vuodesta 1968. Ensimmäinen jäähalli rakennettiin Myyrmäkeen vuonna 1981. Vieressä oli ulkojää, jonka paikalle nousi toinen halli vuonna 1992. Karvinen sanoo, että olosuhteet jääkiekon harrastamiseen olivat tuolloin erittäin hyvät ja kilpailukykyiset naapurikuntiin verrattuna. Jääaikaa riitti ja lähiölapset löysivät lajin pariin.

– Seurahengestä kertoo myös se, että moni meidän kasvatti on palannut seuraan oman jälkikasvun kanssa. Ajattelen, että silloin olemme tehneet jotain oikein, Karvinen sanoo.

Karvisella on vuosikymmenten kokemus juniorivalmentamisesta. Hän on ollut myös Hakanpään valmentaja. Hän tietää, että on yksi asia ylitse muiden, joka tulee löytyä, jos mielii ammattilaiseksi.

– Intohimo jääkiekkoon. Voi olla liikunnallisesti lahjakas lapsi, joka on innostunut jääkiekosta, mutta vasta ajan kanssa nähdään, kasvaako lajia kohtaan intohimo.

Koskiranta tietää, mistä Karvinen puhuu. Koskiranta on pelannut ammattilaisena useissa SM-liigaseuroissa ja Euroopassa. Koskiranta on Espoon Kiekkoseuran kasvatti.

– Jääkiekon pitää olla hauskaa, ja siihen panostamme. Tietenkin valmennuksen tulee olla laadukasta, mutta ilo on tärkeintä varsinkin, mitä nuoremmista pelaajista on kyse, Koskiranta korostaa.

Koskiranta ja Karvinen toivovat lisää jääaikaa vantaalaisille jääurheilijoille. Tällä hetkellä EVU joutuu hankkimaan jäätä pelaajilleen naapurikunnista. Miehet tietävät, että tulevien NHL-tähtien kasvattamisessa riittävä jääaika on elinehto.

– Kyllä meiltä on harrastajia lähtenyt muualle jäätilanteen vuoksi, Karvinen toteaa.

– Espoossa pelkästään Matinkylässä on viisi jäärataa, Koskiranta huomauttaa.

Maalivahdit Daniel Hakala, 9, ja Aatu Hoikkanen, pian 10, pelaavat EVU:n U10-joukkueessa. NHL on molempien haaveissa.

– Läpiajot ovat parhaita, Hakala kertoo.

Hoikkasella on näkemys, mitä NHL:ään pääseminen vaatii.

– Treenaa kovaa ja käy ulkojäillä, hän sanoo.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Länsiväylän sisarlehti Vantaan Sanomissa.