Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ex-ammattinyrkkeilijä Amin Asikainen, 46, jäi uran jälkeen tyhjän päälle, kunnes puhelin soi – "Oven takana oli 45 naista"

Amin Asikainen jakaa oppia nouseville tähdille ja harrastajille. Kotona tekemistä tuo kuuden lapsen perhe.

Kirkkonummella asuva Amin Asikainen, 46, on tuttu näky oman kylän raitilla.

Kuuden lapsen isä aloitti valmentamisen runsas kymmenen vuotta sitten lyötyään viimeiset iskut ammattilaiskehässä 2011.

Uran päättymisen jälkeen urheilijan takki oli tyhjä, kunnes tuli yhteydenotto tutulta taholta.

– Kasvattajaseurastani Kirkkonummen Nyrkkeilykerhosta soitettiin ja pyydettiin vetämään seuran kuntonyrkkeilyä. Ensimmäisissä treeneissä oli oven takana 45 naista tulossa harjoittelemaan ja lyömään säkkiin. Saliin mahtui 22 harjoittelijaa, Asikainen muistelee uuden uransa ensimmäistä päivää.

Valmentaminen vei vuoden 2006 keskisarjan Euroopan mestarin heti mennessään.

Asikainen pyörittää viittä 25 hengen kuntonyrkkeilyryhmää. Harrastajien ikähaitari on iso: 16–70 vuotta.

Lisäksi miehen huomassa on kaksi 6–9-vuotiaiden junioriryhmää, kolmekymmentä 9–17-vuotiasta sekä yksi 15 hengen kilpailuryhmä.

– Aloitan valmennukset aamulla aikaisin. Vien lapsen kymmenen maissa tarhaan. Palaan iltapäivällä takaisin valmentamaan, ja kotona olen illalla kahdeksan jälkeen, Asikainen kuvailee päivärytmiään.

Kuntonyrkkeily on monipuolinen laji, jossa stressi vähenne ja kalorit saavat kyytiä.

– Nyrkkeily auttaa niskan ja hartiaseudun vaivoihin ja jumeihin. Jokainen lyönti on voimaharjoitus. Keski-ikäisellä koordinaatio kehittyy ja hapenottokyky paranee, Asikainen listaa harrastuksen positiivisia vaikutuksia.

Asikaisen harjoitukset sisältävät nyrkkeilyn lisäksi paljon tekniikkaharjoituksia ja kehon painolla harjoittelua kuten punnerrusta, leuanvetoa ja liikkuvuuden parantamista kuten staattista venyttelyä.

– Runsaan tunnin aikana aikuinen mies saattaa polttaa 1 000 kaloria.

Asikaisen mukaan kuntonyrkkeily auttaa myös keskittymään.

– Salille tultaessa on osattava laittaa aivot narikkaan, mutta silti ajatuksen pitää olla koko ajan fokusoitunut harjoitteeseen. Pitää kyetä kuuntelemaan, mitä valmentaja opettaa.

Nyrkkeilystä puhuttaessa päävammoja ei voi sivuuttaa. Maailman yhdessä kovimmista lajeista ammattilaisena 32 kertaa otellut Asikainen tietää sen.

– Isot kolarit päähän voivat olla vaarallisia. Minua ei tyrmätty koskaan lattiaan, neljä kertaa on tuomittu hävinneeksi teknisellä tyrmäyksellä. Koskaan ei silti voi tietää, koska yksikin isku voi olla vaarallinen. Jokaiselle se on tietysti omanlaisensa kokemus tulla tyrmätyksi.

Legendaarinen Mike Tyson on lausunut, että ”kaikilla on suunnitelma, kunnes tulee tyrmätyksi”.

Asikainen kertoo, että hanskat ovat nykyisellään turvallisia. Yleensä harjoituksissa ei päähän kohdistuneita iskuja juuri tule. Sparratessa ennen kisoja taas käytetään isompia ja turvallisempia hanskoja ja pääsuojuksia.

Asikainen itse näyttää olevan hyvässä kunnossa, salikielellä ”hyvässä tikissä”.

– Pidän itsestäni edelleen hyvää huolta. Juoksen myös lenkkejä valmennettavieni kanssa.

Asikaista pitää kiireisenä iso perhe, valmennukset ja leirit. Lisäksi ex-nyrkkeilijä kiertää puhumassa yhdessä Mikko Kartanon kanssa kouluilla koulukiusaamisen ennaltaehkäisemisestä.

Vuodesta 2018 alkaen kaverukset ovat vierailleet useilla kouluilla puhumassa otsikolla ”Kiusaamisesta kipu”.

– Käyn myös pitämässä eri yhteisöille puhetilaisuuksia, joissa kerron kokemuksiani pelosta ja sen käsittelystä.