Kiekko-Espoon toimitusjohtaja aikoo tarjota tarinoita, joista puhutaan. Tässä jutussa hän antaa yhden.
Aku Kallonen, 33, haluaa tuoda Kiekko-Espoon kaupunkilaisten arkeen.
Marraskuussa aloittaneella Kallosella on kovat näytöt kotiinkuljetus- ja teknologiayhtiö Woltista ensin kotimaan ja myöhemmin kansainvälisen myynnin johdossa.
Woltissa urheiluhulluksi tunnustautuva Kallonen viihtyi kuusi vuotta. Nyt hänellä on uusi tehtävä ja tavoite Espoon Metro Areenan kolmannessa kerroksessa.
– Ensin Mestiksen mestaruus, sitten Liigan, Kallonen heittää päättäväisesti.
Wolt opetti Kalloselle, ettei mikään ole mahdotonta.
– Vertaan Kiekko-Espoon hanketta siihen, mitä Wolt oli alussa. Eihän meihin kukaan uskonut, meitä haukuttiin startup-pöhinässä syntyneeksi paskaksi – pizzataksi 2.0:ksi, Kallonen muistuttaa.
Wolt oli Kalloselle myynnin korkeakoulu. Hän oli yhtiön 25. työntekijä. Kallonen solmi kumppanisopimuksia niin Suomessa kuin ulkomailla isojen ja pienten toimijoiden kanssa.
Vuonna 2021 Wolt myytiin 2021 yhdysvaltalaiselle DoorDashille seitsemällä miljardilla eurolla.
– Meillä kaikki uskalsivat ajatella rohkeasti ja valtavirtaa vastaan. Kaikki tekivät hommia kädet savessa. Uskoimme koko ajan, että Nokian jälkeen Suomeen voi syntyä menestystarinoita.
Lupaan kävellä Porvoon Sikosaareen.

Urheilulajeista jääkiekko on Kallosen sydäntä lähinnä.
– Seuraan lätkää, jalkapalloa ja urheilua ylenpalttisesti laidasta laitaan. Jääkiekko on silti intohimoni, ja uskon että lajia on edelleen mahdollisuus kehittää, hän täräyttää.
Kallonen listaa aihioita, joissa Espoossakin on parannettavaa. Hänen mielestään seuran tarinaa voidaan syventää uusilla tulokulmilla.
Kumppanuuksien pitää olla kahden suuntaisia, ja media pitää ottaa haltuun.
Ottelutapahtuman pitää olla paikka näyttäytyä.
– Lätkähän ruokkii itsessään joka päivä tarinoita. Meillä on myös muuta kerrottavaa, siksi haluamme olla enemmän espoolaisen perheen narratiivissa, Kallonen visioi.
Kallonen painottaa, että seuran on oltava jo heti huomenna näkyvämpi, ei pelkästään sanoilla, vaan myös teoilla.
– Se, mitä luvataan, se pidetään. Haluan luoda meistä yhteisön, johon luotetaan. Me olemme fasilitaattori, joka luo ympäristöön arvoa, ja se lunastetaan seuran monissa kohtaamisissa, Kallonen linjaa.
Espoon jääkiekon historia on viime vuosikymmeninä ollut synkkä. Konkursseja on takana kaksi.
– Näytämme epäilijöille. Espoon jääkiekon hengessä on samanlaista tunnetta kuin Woltissa oli sen alussa – meitä ei huimaa. Espoossa on myös toisenlaista lätkähistoriaa, meillä on ollut huikeaa kiekkopöhinää menneinä vuosina, sen haluamme tuoda takaisin.
Kallonen on oikeassa siinä, että Espoossa on myös onnistuttu tekemään hyvää lätkää. Kaupungin juniorituotanto on yksi valtakunnan parhaimpia.
Menestyksen vuosina kiekkofanit löysivät hyvin katsomoon, fanilakanat olivat suuria ja tunnelma oli parhaillaan riemukas.
– Meillä on seurassa tehty hienoa uudistumistyötä viimeiset viisi vuotta. Nyt nostamme sen työn seuraavalle tasolle, Kallonen hehkuttaa.
Kallosella on vielä yksi toive kuluvalle Mestis-kaudelle.
– Haluaisin, että meillä on mökki täynnä yhdessä runkosarjan pelissä. Näytetään muulle Suomelle, että täältä tullaan!
Sanojensa painikkeeksi Kallonen lataa kovan lupauksen.
– Jos halli myydään loppuun, lupaan kävellä Espoosta Porvoon Sikosaareen. Sen lisäksi jokaisesta katsojasta maksetaan yksi euro hyväntekeväisyyteen. Tämä on kaikille espoolaisille kutsu tulla nyt mukaan rakentamaan uutta kiekkotarinaa kaupunkiin, Kallonen päättää.

Kiekko-Espoo–KeuPa HT ke 4.1. Metro Areenalla. Ottelun yhteydessä areenan kattoon nostetaan seuran ensimmäinen mestaruusviiri Suomen Cupin voitosta.