Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoolaiset Sofia, 13, ja Ella, 15, lentävät kohti SM-mitalia – "Kaunis ja lyyrinen ohjelma"

Espoossa tehdään vankkaa juniorityötä muodostelmaluistelussa. SM-seniorijoukkue siirtyi uuteen Elite 12 -sarjaan, josta haluttaisiin olympialaji.

Espoon Jäätaitureiden Valley Bay Synchronics -joukkueen Sofia Kilpeläinen, 13, ja Ella Norrena, 15, kehuvat muodostelmaluistelua monipuoliseksi harrastukseksi.

Kaksikon joukkue kilpailee SM-noviisisarjassa, johon osallistuu 12–15-vuotiaita urheilijoita.

Tämän kauden SM-valintakilpailut ovat menneet mainiosti, ja tulevissa maaliskuun SM-kisoissa halutaan jatkaa edellisen vuoden hopeamitalin jälkeen mitalikannalla.

Espoolaisten tämän kauden teema on "Flying".

– Sellainen kaunis ja lyyrinen ohjelma. Esityksen aikana korostetaan kehon käyttöä, esitys on enemmän hempeä kuin raju, Kilpeläinen kertoo.

Hieman luistelukaveriaan vanhempi Norrena on luistellut koko ikänsä.

– Aloitin yksinluistelusta, josta siirryin melkein heti muodostelmaluisteluun. Tykkään enemmän tehdä ryhmässä, jossa joukkue on tukena, Norrena hehkuttaa.

Joukkueen valmentajien Anna Karjalaisen ja Hanna Jerkun mukaan joukkueessa on ollut vähän vaihtuvuutta.

– Iloinen ryhmä motivoituneita luistelijoita, joilla on hieno ryhmädynamiikka, Karjalainen kuvailee "Nicsit"-lempinimellä tunnettua joukkuetta.

Leppävaaran jäähallissa joukkueen harjoituksia seuratessa tunnelman aistii kentän reunalle asti. Tällä ryhmällä on hauskaa keskenään.

Muodostelmaluistelu vaatii iloa, mutta myös paljon kurinalaisuutta. Harjoituksia on viidesti viikossa: viisi jäätä ja saman verran oheisharjoituksia.

– Mukava laji, koska tehdään paljon muutakin kuin ollaan pelkästään jäällä. Tanssitaan ja lisäksi on balettia ja saliharjoitteita, Sofia Kilpeläinen sanoo.

Suomessa muodostelmaluistelua harrastetaan useissa kaupungeissa. Isosta harrastajamäärästä huolimatta lajissa kilpailee senioritasolla vain viisi joukkuetta.

Espoon seniorijoukkue Lumineers kilpaili vielä viime kaudella SM-senioreissa, mutta on siirtynyt ensimmäisenä ja ainoana suomalaisena joukkueena rinnakkaiseen Elite 12 -sarjaan.

Uuden sarjan joukkueessa on neljä luistelijaa vähemmän jäällä kuin aiemmin.

– Haluamme katsoa mihin Elite 12 -sarja kehittyy ja voisimmeko sen myötä päästä olympialaisiin. Jos laji saisi tulevaisuudessa olympiastatuksen, voisi sponsoreiden saantikin olla helpompaa, valmentajat kertovat.

Valmentajat epäilevät lajin kalleuden vaikuttavan eniten siihen, että Suomesta löytyy tällä hetkellä vain neljä seniorijoukkuetta, ja ainoa uuden sarjan joukkue on Espoosta.

– Mitä paremmaksi luistelija kasvaa, sitä kalliimmaksi laji tulee, Jerkku harmittelee.

Lajin kalleudesta huolimatta Suomi on erittäin menestynyt kansainvälisesti.

Espoon Jäätaiturit ja ETK (Espoon Taitoluisteluklubi) tekevät paljon yhteistyötä. Seuroissa luistelee arviolta 500 lasta, nuorta ja aikuista eri joukkueissa.

Yhteistyön kirkkain timantti Lumineers kiertää tällä kaudella Elite 12 -sarjan kansainvälisiä kisoja.

– Meillä on paljon erilaista yhteistä toimintaa. Lumineers-joukkueeseen pääsee pyrkimään kummastakin seurasta, Karjalainen kertoo.

Nuoret luistelijat eivät vielä tiedä, missä sarjassa aikuisena luistelevat.

– Katsotaan, mihin Elite 12 -sarja kehittyy, Norrena sanoo.

– Minulla on aina ollut unelma luistella seniorisarjassa, aika näyttää, Kilpeläinen sanailee.

Lue myös: Uusi 12 luistelijan sarja puhuttaa muodostelmaluistelussa – Espoon Lumineers näyttää suuntaa Suomen menestyslajille