Potkunyrkkeilijä Tatu Maunulla, 21, ei ole kiire ammattilaiseksi. Plakkarissa on jo EM-mitali.
Kuten kuvasta näkyy, viime vuoden marraskuussa potkunyrkkeilyn EM-pronssia voittaneen Tatu Maunun, 21, jalka nousee tarvittaessa korkealle. Kisa-areenan ulkopuolella nuorukaisella on sen sijaan jalat tukevasti maassa.
Haukilahdessa asuva Maunu on lajissaan kaikkien aikojen nuorin suomalainen EM-mitalisti aikuisten sarjassa. Hänellä ei silti ole kiire ammattilaiseksi.
– Amatööreissä on kova taso. Kilpailuja on paljon, ja niissä itsensä haastaminen riittää tällä hetkellä. Ei ole mitenkään itsestään selvää, että edes olisin koskaan ammattilainen. Potkunyrkkeily sai 2021 jopa olympiastatuksen. Se antaa tähän vielä uuden ulottuvuuden, Maunu sanoo.

Potkunyrkkeily näyttää hurjalta. Nuori lajilupaus sanoo sen olevan kuitenkin varsin turvallinen laji, mikäli ottelijan asenne on oikea.
– Iskulajeissa ei ole vaaraa, kun on omistautunut lajille. Tässä ei voi kilpailla höntsäilyasenteella. Silloin voi sattua, Aalto-yliopistossa tietotekniikkaa opiskeleva Maunu alleviivaa.
Hänen mukaansa ottelutyylillä voi vaikuttaa todella paljon omaan turvallisuuteensa.
– Tässä mennään aina turvallisuus edellä. Oma tyylini otella on kosketusta välttävä, eli en halua iskuja päähäni – ottelen fiksusti.
Mikäli ottelu menee epätasaiseksi, kehätuomari keskeyttää kamppailun herkästi. Päähän tulleista kovista iskuista voi seurata harjoitus- ja kilpailukieltoa.
Potkunyrkkeilyssä ottelijoilla on pääsuojus, joka ei kuitenkaan suojaa aivoihin tulevia iskuja ja haittoja.
Pääsuojus suojaa lähinnä haavoilta.
– Se suojaa lähinnä haavoilta, Maunu sanoo.
Maunu sanoo, ettei ole koskaan saanut aivotärähdystä kilpailuissa tai harjoitellessa. Urheilun takia ei kannata uhrata omaa terveyttään, nuorukainen tähdentää.
Potkunyrkkeily eroaa vapaaottelusta siten, että lajissa taistellaan pystyssä eikä painita matossa. Riskitöntä laji ei tietysti ole.
– Mielestäni tässä on silti suhteellisesti vähemmän aivovammoja kuin esimerkiksi amerikkalaisessa jalkapallossa tai jääkiekossa.

Maunulla on monipuolinen urheilutausta: telinevoimistelua, jalkapalloa, tanssia ja uimahyppyä.
– Voimistelusta on ollut paljon hyötyä potkunyrkkeilyssä. Siirryin isäni jalanjäljissä kamppailulajeihin vasta teininä. Ensimmäisen kerran kilpailinkin vasta 16-vuotiaana.
Maunu on myös U19-vuotiaissa perinteisen nyrkkeilyn Suomen mestari.
Tällä hetkellä Maunu on Santahaminan harmaissa urheilujoukoissa. Palvelus jatkuu vielä tämän kevään.

Maunun valmentajana toimii pitkään eri kamppailulajien parissa työskennellyt isä Petteri Maunu.
Tuoko isä–poika-malli haasteita harjoittelun arkeen?
– Itse koen tämän mallin toimivan. Toki olen aina ollut varsin kurinalainen harjoittelija.
Maunu harjoitteli jo lapsena kovaa ja monipuolisesti lähes päivittäin. Rytmi on edelleen hengästyttävä: harjoituksia on armeijan sen salliessa oheisharjoitteineen jopa kolmetoista kertaa viikossa.
– Minulla on nuhteeton sitoutuminen harjoitteluun. Myös se edistää turvallisuuttani kehässä.
Tänä vuonna Maunulla on täyteen buukattu kisakalenteri.
Kesäkuun lopussa järjestetään Krakovassa Euroopan kisat (European Games), joka on Euroopan Olympiakomiteoiden liiton (EOC) järjestämä monilajitapahtuma.
Marraskuussa on Lissabonissa potkunyrkkeilyn MM-kisat.
– Kevään aikana on vielä kaksi Eurooppa cupia ja kaksi maailmancupia, Maunu kertoo tulevista koitoksistaan.