Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupunki ja seurat ovat kehittäneet mallin, jolla Kauniaisiin aiotaan saada uusi jäähalli – "Tämä on hyväksi todettu toteutus"

Mikäli hanke etenee seurojen esittämällä tavalla, uusi jääharjoitushalli rakennetaan Kauniaisiin 2024.

Kauniaisten jääurheiluseurat tuskailevat jäävuorojen niukkuutta. Jääkiekolla ja taitoluistelulla on kaupungissa yhteensä lähes tuhat harrastajaa, mutta tällä hetkellä heitä palvelee vain yksi katettu jää.

Myös 1986 rakennettu jäähalli kaipaisi enemmän kuin pientä pintaremonttia.

Grankulla IFK ja taitoluisteluseura KaTa aloittivat keväällä 2021 hankkeen, jonka tavoitteena on saada Kauniaisten jäähallin viereen toinen katettu areena.

Grankulla IFK on jäsenmäärällä mitattuna Suomen kymmenenneksi suurin jääkiekkoseura.

– Seura on tehnyt jo pitkään hyvää työtä. Tämän tuloksena jäsenmäärä on kasvanut. Jäätä ei vain riitä, tarve toiselle hallille on suuri, hallihankkeen työryhmään kuuluva Patrik Puskala selittää jäähallin kahviossa.

Kauniaisten toisesta jäästä on puhuttu jo iät ja ajat.

– Nyt haluttiin perustaa uusi työryhmä, ja piirtää suunnitelmat puhtaalle paperille.

Jäätä ei vain riitä.

Uuden hallin myötä Kauniaisissa voitaisiin perustaa tytöille lisää joukkueita ja uusia peliryhmiä eri ikäkausijoukkueille. Myös taitoluistelijat voisivat kasvattaa jäsenmääräänsä.

Tällä hetkellä Grankulla IFK ostaa jäävuoroja vajaalla kolmella sadalla tuhannella eurolla Matinkylästä, Kirkkonummelta ja Nummelasta. Määrä on peräti 45 prosenttia koko lätkäseuran kaikista jäävuoroista.

Uusi harjoitushalli mahdollistaisi kustannustehokkaampaa ja ympäristöystävällisempää jääaikaa kodin läheltä.

Kauniaisten kaupunginjohtaja Christoffer Masar on luottavainen hankkeen suhteen.

– Olemme kehittäneet yhteistyössä mallin, jossa kaupunki siirtäisi hallien operoinnin enemmän seurojen vastuulle.

Mallia on otettu viereisestä 2017 rakennetusta jalkapallohallista. Harjoitushallin ja nykyisen hallin operatiivisen toiminnan pyörittäjäksi valtuutettaisiin seurojen omistama oma halliyhtiö.

– Olisimme kaupunkina takaamassa hankeen rahoituksen lainaosuutta. Halliyhtiön avustaminen kaupungin puolelta vähenee sitä mukaa, kun laina pienenee. Tämä on hyväksi todettu toteutus ja veronmaksajille myönteinen, Masar sanoo.

Uudella ajattelumallilla kaupunki säästää pitkällä aikavälillä selvää rahaa.

– Merkittäviä summia, kun kaupungilta poistuu hallien operatiivinen pyörittäminen, Masar vakuuttaa.

Masar painottaa, että kaupunki pyrkii tarjoamaan kuntalaisille mahdollisimman hyvän liikuntaverkoston. Tavoitteena on ennaltaehkäistä sairauksia ja mahdollistaa asukkaiden jouheva harrastaminen lähellä kotia.

Hallihankkeen työryhmään kuuluva Mikael Palmgren uskoo, että koko urheilupuistoalueen kehittäminen lisää Kauniaisten houkuttelevuutta ja elinvoimaa.

Hanketta on esitelty pariin otteeseen kaupunginhallitukselle. Vastaanotto on tähän asti ollut myönteinen.

– Mitään päätöksiä ei ole tehty, vaikka viranhaltijoilla ja politiikoilla onkin asian suhteen positiivinen vire. Vasta kevään aikana tiedetään, kuinka muodolliset päätökset syntyvät ja hanke lopulta etenee, Masar sanoo.

Jääurheiluseurojen toiveena on saada päätöksiä uudesta hallista tämän vuoden aikana. Rakentamaan voitaisiin silloin päästä 2024.

– Meille seuratoimijoille olisi hienoa saada palkinto tekemällemme työlle vielä tämän vuoden aikana. Näin hallin rakentaminen voitaisiin ajoittaa ensi vuodelle siten, että pääsisimme uuteen halliin jo heti kauden aloituksessa kesän jälkeen, Grankulla IFK:n urheilutoimenjohtaja Samuli Agarth muotoilee.