Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katso video | Traagisessa autokolarissa 5 vuotta sitten halvaantunut Nette, 21, palasi kilparadoille – "Ruuvit päässä olivat melko kireillä"

Nette Kiviranta voitti pronssia suurpujottelussa Para-MM-kisoissa. Paluu radoille on ollut tunteikas.

Vajaat viisi vuotta sitten espoolaisen Nette Kivirannan maailma mullistui.

Nuori alppihiihtäjä halvaantui auto-onnettomuudessa huhtikuussa 2018 matkalla Nilsiän Tahkovuorelta Leville. Hänellä todettiin alaraajahalvaus, eli täydellinen selkäydinvamma.

Turman jälkeen Kiviranta, 21, on perheen ja valmentajan tuella tehnyt tunteikkaan matkan takaisin kilparadoille.

– Onnettomuuden jälkeen sanoin, että minun laskuni on nyt sitten laskettu. Ruuvit päässä olivat tuolloin melko kireillä, GrIFK Alpinea edustava Kiviranta sanoo.

Se on ymmärrettävää, sillä liikunnallinen nuori oli laskenut koko ikänsä kolmevuotiaasta alkaen. Isä oli vienyt aikanaan lapsen rinteeseen perheen yhteisellä laskettelumatkalla Sveitsin Verbieriin.

– Tanssin ja olin vähän telinevoimistelussa, mutta ei minua muu kiinnostanut kuin laskettelu. Lajissa pääsi reissaamaan Alpeille eikä tarvinnut juosta pallon perässä sateella, Kiviranta muistelee pilke silmäkulmassa.

Katso videolta Nette Kivirannan tyylinäyte. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Onnettomuuden jälkeen isän panos oli jälleen vahva.

– Enemmän tai vähemmän isä pakotti tai puhui minut ympäri takaisin mäkeen kokeilemaan kelkalla laskemista. Olin 9. marraskuuta 2018 testaamassa kelkkaa Hollannissa – tarkalleen 224 päivää onnettomuudesta, Kiviranta laskee ja tarkistaa päivämäärän puhelimestaan.

Hollannissa Kiviranta kokeili kelkalla laskemista kolme päivää. Myöhemmin matka jatkui Ranskaan, jossa kelkkavalmistajalta tuli valmentaja auttamaan espoolaista alkuun kelkkalaskemisen saloihin.

– Minulla oli selässä sellainen kahva, josta valmentaja piti minua pystyssä. Haettiin vähän tasapainoa. Erikoista oli huomata, että tuli tehtyä samoja virheitä kuin aiemmin kahdella jalalla laskiessa, Kiviranta kertoo.

Kivirannan nykyinen valmentaja ja Granin toiminnanjohtaja Mikko Heiskanen säestää vierestä, että lajin terminologia pysyy samana, vaikka hän opettaa nyt paralaskijaa.

– Edelleen puhutaan vasemman tai oikean jalan käännöksestä, vaikka suksia on alla vain yksi, Heiskanen hymyilee.

Haukilahdessa asuvan Kivirannan paluu rinteeseen paralaskijana on ollut komea.

Hän voitti pronssia suurpujottelun Para-MM-kisoissa Espanjan Espotissa tammikuun lopussa.

Granin alppiseuraa edustavan Kivirannan mitali tuli hänen kakkoslajissaan. Hänen päälaji on pujottelu.

– Olen mitalista kovin iloinen, rinne oli todella vaikea, sellainen Levin musta rinne puolitoistakertaisena, Kiviranta tiivistää tuntojaan Kauniaisten laskettelurinteen kahviossa .

Kiviranta opiskelee kauppatieteitä Hankenissa ja haaveilee menestyksestä paralaskijana.

– Haluan pärjätä maailmancupissa niin suurpujottelussa kuin pujottelussa. Italian 2026 olympialaiset Cortinassa on luonnollisesti iso päätavoite.

Elämänilon löytänyt aktiiviurheilija on tasapainossa itsensä kanssa. Toisinaan arjen haasteet vaivaavat, mutta ketäpä ei arki väsyttäisi.

– Olen palannut kaikkeen, mitä olen ollut ennenkin, ja ehkä vähän enemmänkin. Uudelta pohjalta uusiin haasteisiin, positiivinen Kiviranta sanoo.