Vuoden palomiesurheilija Teemu Ojala on kaksinkertainen maailmanmestari lisäpainoleuanvedossa.
Espoolainen Teemu Ojala palkittiin viikonloppuna kauppakeskus Sellossa Vuoden palomiesurheilija -tittelillä. Vuosittaisen kunnianosoituksen jakaa Suomen palohenkilöstön Urheiluliitto.
Pelastustyöntekijä Ojala, 37, on ylpeä tunnustuksesta.
– Tunnustuksella on minulle henkilökohtaisesti iso merkitys. Olemme kovin kilpailuhenkistä porukkaa laitoksella, ja meillä on vahva ammatti-identiteetti kaikessa mitä teemme. Siihen kuuluu olennaisena osana kilpailu. Paloasemalla meillä on joka päivä jotain pikku limuskaboja menossa, Ojala kertoo.
Ojala sanoo, että palkinnolla on noin kymmenen vuoden historia.
– Palkinto on perustettu lohjalaisen palomiehen Alpo Kinnusen muistoksi. Hän oli kova urheilumies ja hiihtäjä, joka menehtyi poikansa hiihtokisoissa 57-vuotiaana. Työkaverit laittoivat vireille hänen kunniakseen tällaisen tunnustuksen.
Ojalan laji on lisäpainollinen leuanveto. Siinä hän on voittanut Suomen mestaruuden kuudesti ja maailmanmestaruuden kahdesti vuosina 2019 ja 2022.
Ojalan kisaennätys ja samalla maailmanennätys on 102 kiloa alle 90-kiloisten miesten sarjassa.
Olin ihan untuvikko, enkä osannut kunnolla sääntöjä.
Palkittu pelastustyöntekijä aloitti leuanvetoharrastuksen 2010. Ennätysmies muistaa ikänsä ensimmäisen kilpailunsa Tampereen Koskikeskuksessa.
– Olin ihan untuvikko, enkä osannut kunnolla sääntöjä. Olin ilmoittanut etukäteen, että saan vedettyä yhden leuan lisäpainolla 75 kiloa.
Paino nousi nippa nappa, ja Ojala luuli jo jääneensä mitalikolmikon ulkopuolelle.
– Nostin kilomäärän 81,8:aan. Vastustajan valmentaja huusi minulle, että lähde missikisoihin. Minulla napsahti päässä, ja päätin näyttää huutelijalle, että kuka lähtee mihinkin. Sain leuan vedettyä, en tiedä millä voimalla, mutta leuka meni riman yli ja voitin, Ojala muistelee.

Lisäpainoleuanvedossa kilpailija suorittaa yhden leuanvedon mahdollisimman suurella lisäpainolla. Kilpailijalla on käytössään kolme suoritusta, ja lisäksi voittaja saa ylimääräisen SE-yrityksen.
Kilpailijan tulos on suurin hyväksytyn kilpailusuorituksen lisäpainon määrä.

Tänä vuonna Ojalan kisat jäävät vähiin loukkaantumisen vuoksi. Hänen rintalihaksensa repesi irti viisi kuukautta sitten. Vammaa pitää parannella vielä pitkään ennen kunnon kisoja.
– Lihas repesi töissä, kun penkkipunnersin salilla.
Ojala sanoo olevansa räjähtävä leuanvetäjä. Tämä tarkoittaa, että hän rykäisee itsensä tangon yli alle sekunnissa, kun taas ”dieselvetäjät” saattavat olla tangossa kiinni peräti 2–3 sekuntia.
– Räjähtävällä vetäjällä on toisinaan haaste saada leuka tangon toiselle puolelle. Säännöissä sanotaan, että leuan pitää nousta rajan yli ja tangon toiselle puolelle. Siinä kohtaa moni hyytyy, vaikka saisikin leuan tangon yli.
Kun Ojalalta kysyy lajin harjoittelusta, hän vastaa treenaavansa kuten ammattiurheilija konsanaan.
– Ammatti mahdollistaa hyvän harjoittelun ja mainiot harjoitteluolosuhteet. Meillä on työvuoroon aina merkattu yksi tunti liikuntaa. Meidän täytyy olla hyvässä kunnossa koko työuramme.
Kisoihin valmentautuminen alkaa aina kuusi kuukautta ennen kisoja.
– En koskaan hae maksimia harjoituksissa. Kaikki ennätykseni olen tehnyt kisoissa. Kilpailu toimii hyvänä harjoituksena, eli kunnon ajoitus pitää osua aina kisaan, Ojala tarkentaa harjoitteluaan voittopysti kainalossaan.