Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Treenaako tässä lajinsa tuleva arvokisamitalisti? – Nuori kävelijälupaus sai valmentajakseen todellisen vanhan mestarin

Joni Hava treenaa AntiCramp -tiimissä ja Valentin Konosen ohjauksessa. Kesän MM-kisoissa Hava hakee sijoitusta vähintään 13 parhaan joukkoon.

Joni Hava, 23, on yksi Espoon Tapioiden huippu-urheilutiimin yhdestätoista urheilijasta, joka nauttii AntiCramp-yhteistyön eduista. Tämä tarkoittaa taloudellisia ja valmennuksellisia lisäresursseja.

Kolmisen vuotta sitten Hava vaihtoi seurakseen Espoon Tapiot. Samalla vaihtui kotiosoite Espoon Vermonniittyyn.

Syy seuravaihtoon oli yksinkertainen.

– Täällä on hyvää kävelyvalmennusta, Hava puhkuu innostuneesti.

AntiCramp-tiimi tarjoaa Havan mukaan merkittävää tukea. Tiimiin valitut urheilijat tavoittelevat menestystä kansainvälisellä tasolla, kertoo Espoon Tapioiden verkkosivuilla puheenjohtaja Esko Kuha.

– Käytännössä suoraa taloudellista tukea, jonka lisäksi saa myös yrityksen ravintolisätuotteita. Ne ovat kotimaisia ja testattuja eikä niissä ole dopingvaaraa, Hava kehuu.

Alussa Hava ei pitänyt kävelystä lainkaan.

– Juoksin kilpaa, kunnes kaverini pyysi minua mukaan kävelemään. En todellakaan pitänyt siitä, mutta melko nopeasti tajusin, että tämähän voisi olla minun juttuni. Juoksu onkin pysynyt kävelyn rinnalla melko pitkään, mutta nyt kävely on päälajini.

Motivaation täytyy lähteä urheilijasta itsestään.

Runsas vuosi sitten syksyllä 2021 Hava sai valmentajakseen entisen huippukävelijä Valentin ”Vallu” Konosen.

– Nuori mies soitti minulle ja kysyi halukkuuttani valmentaa häntä, Kononen kertoo.

Ennen valmennussopimuksen sinetöintiä entinen mestarikävelijä halusi tietää, onko Hava valmis huippu-urheilijaksi.

– Motivaatiota ja intoa on riittänyt, ja Joni on halunnut viedä asiat loppuun asti, Kononen kiittelee nuoren miehen asennetta kovaan työntekoon.

Muun muassa 50 kilometrin MM-kultaa Ruotsissa 1995 voittanut Kononen tunnetaan ehdottomuudestaan.

– Harjoittelu on muuttunut entistä laadukkaammaksi. Harjoitusmääriä on lisätty ja myös kokonaisvaltainen tekeminen on aiempaa laadukkaampaa, Hava kiittelee valmentajaansa.

Konosen mukaan harjoittelumääriä on saatu lisättyä aikuisten tasolle.

– Näin saadaan tekemiseen myös enemmän laatua. Määrän lisääntymisen myötä voidaan myös lisätä tehoharjoittelua.

Entisen huippukävelijän kokemuksesta on nuorelle kävelijälle apuja matkalla huipulle.

– Vallu tuo lisää tietoisuutta urheilijan arjesta, arvokasta tietoa ja kokemusta omaan tekemiseeni. Hänhän oli kilpauransa aikana tunnettu tinkimättömästä luonteestaan harjoitteluun.

Havan viime kesä oli voitokas. Kävelijä voitti ensin sisäratojen SM-kultaa 5 000 metrillä ja myöhemmin kesällä Kalevan kisoissa 20 kilometrin kilpailun.

Tämän kesän päätavoite on 20 kilometrillä yleisurheilun MM-kisoissa Budapestissa elokuussa.

– Viime kesänä olin myös ensimmäistä kertaa aikuisten arvokisoissa Münchenin EM-kisoissa. Sijoitukseni oli 13. MM-kisoissa tavoitteeni on minimissään sama sijoitus, Hava sanoo.

Kononen tietää, mistä urheilijan sisu on tehty.

– Harjoittelun motivaation täytyy lähteä urheilijasta itsestään, sieltä henkinen kanttikin matkan aikana rakentuu, Kononen alleviivaa.