Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkija kumoaa golfin terveyshyötyihin liittyvän harhaluulon – "Meillä on ollut vallassa käsitys, että liikunnassa pitää tulla valtava hiki"

Julia Kettisen tutkimustulos levisi viraalina maailmalla. Marjatta Hirvelä pitää myös lajin sosiaalisuudesta.

Golfin pelaaminen on tuoreen tutkimuksen mukaan erityisen hyvää aerobista liikuntaa iäkkäille.

Itä-Suomen yliopiston liikunta- ja urheilulääketieteen väitöskirjatutkijan Julia Kettisen, 28, artikkeli gofin terveyshyödyistä julkaistiin helmikuun alussa BMJ Sport & Exercise medicine -lehdessä.

Artikkeli sai valtavaa kansainvälistä huomiota, sillä muutamassa päivässä tutkimusta oli lainattu yli kahdessa sadassa mediassa. Kyseessä on Kettisen Golfix-tutkimuksen osajulkaisu.

Itä-Suomen yliopistossa tutkijana toimiva Kettinen asuu suurimman osan vuodesta Sveitsissä, mutta hän on myös yksi Espoon Masters Golfin valmentajista.

– Golf on intensiteetiltään matalatempoista, mutta pitkän kierroksen aikana kuluu kiitettävästi energiaa. Lajin kuormitus ja kesto vaikuttavat myönteisesti veren rasvaprofiiliin ja sokeriaineenvaihduntaan, Kettinen sanoo.

Nuori tutkija käy talvisin opettamassa myös Espoon Finnoossa sijaitsevassa Season Golfissa. Reilu vuosi sitten avattu sisäharjoittelupaikka on yksi Suomen ja ellei koko Euroopan hienoimpia.

Harjoittelukeskus on löytänyt myös yleisönsä. Helmikuun ensimmäisellä viikolla paikalla vieraili useita tuhansia golfharrastajia.

Peli ei väsytä enkä ole siihen vieläkään kyllästynyt.

– Päivisinkin on vilkasta, eläkeläisillä on tuolloin aikaa, ja he saavat harjoitella hyvissä olosuhteissa, Kettinen tietää.

Tapasimme lyöntipaikalla mankkaalaisen Marjatta Hirvelän, 56.

– Pelaan kesäisin 3–4 kertaa viikossa, joskus enemmänkin. Talvisin käyn täällä aika ahkerasti treenaamassa lyöntiäni, Hirvelä kertoo.

Myyntityötä tekevä Hirvelä sanoo aloittaneensa harrastuksen kolmisenkymmentä vuotta sitten ensimmäisen lapsen syntymän aikoihin.

– Tämä on mainio laji, jota voi pelata yksin, ystävien tai vieraiden kanssa. Lisäksi kilpailuissa ja yritystapahtumissa tapaa mielenkiintoisia ja mukavia ihmisiä.

Myös Kettinen nostaa sosiaalisuuden tärkeäksi osaksi golfia.

– Golf on harrastus, jota voi pelata pitkään ja turvallisesti. Se pitää ihmisen liikkeessä. Tutkimus osoitti, että laji pitää ihmiset myös kunnossa. Bonuksena peli on erittäin sosiaalinen – sen merkitystä ei voi unohtaa ihmisen hyvinvoinnille, Kettinen painottaa.

Kettinen muistuttaa, että urheilun ei tarvitse olla ryppyotsaista, verta hikeä ja kyyneleitä.

– Meillä on ollut vallassa käsitys, että liikunnassa pitää tulla valtava hiki. Ikääntyvälle liikkujalle golf tarjoaa kohtuullisen kuormitteista ja pitkäkestoista hyvän olon urheilua, Kettinen näkee.

Hirvelä arvelee pelaavansa kenties keskivertoa enemmän.

– Peli ei väsytä enkä ole siihen vieläkään kyllästynyt. Pallon perässä on mielekästä mennä ja liikkua. Urheilumuotona golf sopii hyvin keholle, se on ergonomisesti turvallista.

Kettisen mukaan ikäihmiset kaipaavat lajeja ja liikuntamuotoja, joita voi harrastaa pitkään.

– Golf on kiva, koska se on kognitiivisesti haastavaa ja sosiaalista yhdistettynä aerobiseen liikkumiseen.