Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoolaiset muodostelmaluistelijat ristiriitaisissa tunnelmissa: menestystä tuli ovista ja ikkunoista, mutta tie Elite 12 -sarjassa päättyy

Muodostelmaluistelujoukkue Lumineers ei jatka uudessa Senior Elite 12 -sarjassa.

Espoolainen muodostelmaluistelun huippujoukkue Lumineers kokeili tällä kaudella lajin uutta Senior Elite 12 -sarjaa. Kansainvälinen taitoluisteluliitto pyrkii uudella sarjalla tekemään muodostelmaluistelusta olympiakelpoisen.

Lumineersin kokeilu toi kolme upeaa voittoa kansainvälisissä kisoissa. Joukkuetta voi siten pitää uuden sarjan parhaana maailmassa.

– Hyvä ja jännittävä kausi kokonaisuudessaan. Parhaiten jäivät mieleen kansainväliset kilpailut, joissa oli joukkueita Yhdysvalloista ja Ranskasta, joukkueen valmentaja Liisa Lakela tunnelmoi.

Joukkueen kausi päättyi SM-kisoissa helmikuun viimeisenä viikonloppuna Helsingin jäähallissa.

Lumineers on kahden perinteikkään espoolaisseuran, Espoon Jäätaitureiden ja Espoon Taitoluisteluklubin, yhteistyössä 2017 perustama senioritason muodostelmaluistelujoukkue.

Espoolaiset olivat ainoa suomalainen Elite 12 -sarjaa kolunnut joukkue. Koska innostus uutukaista kohtaan jäi Suomessa vähäiseksi, ei Lumineerskaan enää jatka kokeilua menestyksestä huolimatta.

– Lopulta päätös luopua sarjasta on ollut urheilijoiden. He haluavat kauden aikana kiinnekohtia kisakalenteriinsa ja kilpailla muita joukkueita vastaan, Lakela sanoo.

 Nyt käännetään vasta uutta sivua.

Lumineersin kapteenit Kia Janatuinen ja Pinja Sten ovat luistelleet lähes 20 vuotta kilpaa.

– Vähän ristiriitaiset fiilikset jäivät kaudesta. Tietysti jännityksellä odotan, mihin sarja kehittyy jatkossa. Suomessa kisailu on ollut rankkaa, koska sarjassa ei ole ollut muita joukkueita, Sten myöntää.

Lumineers on ilmoittanut, että se jatkaa ensi kaudella senioreiden SM-sarjassa 16 luistelijan muodostelmajoukkueena.

– En tiedä jatkosta. Ajatukset ovat olleet tässä viimeisessä kilpailussa, Janatuinen pohtii.

Luistelijat ovat pettyneitä sarjan kehittymiseen kauden aikana.

– Yllättävää, että liitto ei yhtään aktiivisemmin halunnut varmistaa sarjan jatkuvuutta Suomessa. Me uskoimme itse tähän, Sten alleviivaa.

– Yksi vuosi on urheilijalle pitkä aika. Jokainen vuosi on myös tärkeä kilpailemisen ja kehittymisen kannalta, Janatuinen muistuttaa.

Valmentajille kokemus oli moniulotteinen. On eri asia rakentaa ohjelmaa 12 luistelijalle kuin kuudelletoista.

– Isommalla ryhmällä tulee laidat vastaan. Haimme ohjelmaamme elementtejä, jossa tilaa kyetään käyttämään enemmän ja saadaan näyttävästi lisää vauhtia, valmentaja Jenni Rahko kertoo.

– Kaiken kaikkiaan kokemus avasi silmiä sille, mitä muodostelmaluistelu voisi olla jatkossa. Seurat haluavat pitää kiinni perinteistä. Kiinnostus kokeilua kohtaan oli vähäistä, valmentajat pohtivat yhdessä.

Tulevaisuus kevään osalta on auki, vaikka ilmoitus SM-sarjaan siirtymisestä onkin jo annettu.

– Nyt käännetään vasta uutta sivua. Siirtyminen seniorisarjaan on myös iso muutos seuralle, Lakela laskee.

Muodostelmaluistelu on siinä mielessä erikoista, että kustannukset nousevat sitä mukaa, mitä korkeammalla tasolla kilpailee.

– Senior Elite 12 -sarja olisi voinut olla yksi ratkaisu kustannusten alentamiseen. Sarjassa voidaan harjoitella hieman vähemmällä harjoitusmäärällä ja tukea urheilijan kaksoisuraa. ’Muokassa’ on kuitenkin aika isot ’drop outit’ siirryttäessä aikuisten kilpasarjaan. Ymmärrämme myös urheilijoita: jos ei ole kansallista kilpailutoimintaa, se ei ole luistelijalle kovin motivoivaa, Lakela lataa.