Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Amin Asikaisen uusi 21-vuotias suojatti iskee viikonlopun ammattilaisillassa Kirkkonummella – "Neljännessä tai viidennessä erässä kaveri tippuu"

Anton Embulaev, 21, hakee kolmatta peräkkäistä voittoaan Next Generation Boxin Nightissa.

Viime vuonna perustetun Elite Promotions -tallin ensimmäinen ammattilaisilta isketään lauantaina Kirkkonummella.

Tallin nuori lupaus, 21-vuotias Anton Embulaev, kohtaa moldovalaisen, jo 42-vuotiaan Evgeni Shabazovin.

Ylemmän keskisarjan (76,2 kiloa) tuore ammattilainen odottaa otteluaan innolla.

– Shabazov on kokenut kehäkettu, joka on otellut vasta yhden ottelun ammattilaisena. Toki hän on maansa mestari ja olympiaedustaja. Kova iskijä, tulee päälle ja haluaa lyödä, Embulaev kuvailee vastustajaansa.

– Tarkkana pitää olla heti alusta alkaen. Vastassa on kokenut kaveri, Embulaevin valmentajana puoli vuotta työskennellyt Amin Asikainen säestää.

Pietarissa syntyneellä Embulaevilla on kahden maan passit. Suomen Lahteen alle vuoden ikäisenä muuttanut nuorukainen panostaa nyt nyrkkeilyuraansa sata lasissa.

– Unelmatavoitteeni ammattilaisena on kolmen sarjan maailmanmestaruus. Tähtäin on asetettu avaruuteen, mutta niin sen pitää ollakin.

Embulaev tarkoittaa sarjoilla 76,2 kilon, 79,4 kilon ja 72,6 kilon sarjoja.

Kirkkonummen keskustan liepeillä Epanan salin yläkerrassa majaa pitävä nuorukainen joutuu urheilemisen lisäksi tekemään myös töitä.

– Teen kahta työtä nyrkkeilemisen lisäksi.

Asikaisen suojatti on kuitenkin tyytyväinen ammattilaisuuteen. Hänen mukaansa amatööriurheilu ei sopinut hänen talouteensa.

– Ammattilaisena oleminen on paljon rennompaa, nyt liitto ei lähettele 1 500 euron laskuja perään leireistä tai kilpailuista.

Toki raha ei kasva puussa ammattilaisnyrkkeilyssäkään.

– Liiton urheilijan piti mennä, mihin käskettiin. Nyt pystyn räätälöimään aikatauluni omien tavoitteideni mukaisesti ja tekemään töitä sivussa mahdollisuuksieni mukaan.

– Olisin voinut tähdätä Pariisin olympialaisiin ensi vuodeksi, mutta se ei ollut taloudellisesti mahdollista.

Amin Asikainen tietää, että leireily on kallista, varsinkin jos kustannukset pitää hoitaa itse.

– Ammattilaisena tähdätään yhteen matsiin kerrallaan. Uran alussa olisi hyvä olla neljästä viiteen ottelua vuodessa. Ottelujen erämäärien noustessa, ottelutahti vähenee 2–4 ottelua vuodessa. Vaikka ammattilaisuus on kovaa työtä, se ei ole ilmaisnyrkkeilyä kuten amatöörinyrkkeily, Asikainen alleviivaa.

Asikainen tietää myös ammattilaisuuden varjopuolet.

– Voittamisen pakko on aina läsnä. Jokainen tappio on riski. Jos häviät, markkina-arvo laskee. Tiedän sen omalta osaltani. Jos tuli tappio, sai seuraavan ottelun palkkiosta ottaa yhden nollan pois.

Ammattinyrkkeilyssä pelissä on muutakin kuin raha. Myös terveys on koetuksella jokainen ilta.

– Tiedostan riskit. Kyllä mä mietin, että jotain voi sattua. Joskus pistää miettimään, mutta kun tekee ammattimaisesti, niin silloin ei satu, nuori iskijä pohtii avoimesti uravalintaansa.

Miten lauantain kuusieräisessä ottelussa käy?

– En ole ensimmäisten erien tyrmääjä, neljännessä tai viidennessä erässä kaveri tippuu, Embulaev ennakoi.

Hänen kaksi aiempaa ottelua on päättynyt hänen eduksensa pistevoitoin.

Katso viikonlopun nyrkkeilyillan promootiovideo alta. Videon on tuottanut Elite Promotions.