Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kasper Roslander pyyhki Suomen loskat kengistään – sai harvinaisen valmennuspestin: "Toista tilaisuutta ei luultavasti tulisi"

Hongkongin vuosista voi olla iloa myös suomalaiselle lajikulttuurille.

Miekkailun moninkertainen Suomen mestari ja kaksinkertainen PM-voittaja Kasper Roslander käänsi elämässään juuri uuden sivun.

Miekkailu-uran loukkaantumisen takia lopettanut lajitähti jätti Suomen taakseen ja aloitti uuden valmennusuran kaukana Hongkongissa.

Roslander kävi viime kesänä kansainvälisessä miekkailukoulutuksessa Unkarin Budapestissä. Siellä hän tapasi erään hongkongilaisen oppilaan, joka tunsi puolestaan maan erään miekkailuseuran.

Kolmekymppistä Roslanderia pyydettiin mukaan hyppäämään uuteen ulottuvuuteen, eikä vantaalaisen tarvinnut arpoa tilaisuuteen tarttumista pitkään.

– Onhan tämä jännittävää, mutta vastaavaa tilaisuutta ei luultavasti toista kertaa olisi vastaan tullut. Tämä on niin harvinainen juttu, että oli pakko tarttua, Hongkongista reissun ensimmäisinä päivinä tavoitettu Roslander kertoo puhelimessa.

– Totta kai tämä on mahtava mahdollisuus. Sinänsä olen tyytyväinen, että heittäydyin. Läheiset olivat tukena, mutta esimerkiksi tyttöystävä pystyy tulemaan tänne tekemään etätöitä.

Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliiton toiminnanjohtaja Minna Lehtolan mukaan Roslanderin kasvua lahjakkaasta miekkailijasta valmentajaksi on ollut ilo seurata.

Kuri on täysin erilainen Suomeen verrattuna, kunnioitus on isommassa osassa.

– Hän antaa esimerkillään uskoa muillekin suomalaisille miekkailuvalmentajille kansainvälisen uran mahdollisuudesta.

– Jos Kasper palaa Hongkongista takaisin Suomeen, on hänellä paljon annettavaa suomalaiselle miekkailulle, Lehtola arvioi.

Roslander valmentaa Hongkongissa kalpassa erästä nuorta, eli lasten ja junioreiden porukkaa.

Diili on kolmeksi vuodeksi, mutta vantaalainen saa jatkaa pestissä tuon jälkeen halujensa mukaan.

Ykköstavoite pestissä on yksiselitteisesti kehittyminen.

Itseään tekniseksi ja rauhalliseksi valmentajaksi kuvaileva Roslander pääsee näkemään Hongkongin lajiliiton ja uuden seuransa systeemin.

– Pidemmän ajan suunnitelmilla pystyn tuomaan myös juttuja Suomeen. Tuskin jään loppuajaksi, vaan palaan Suomeen. Siellä pääsen jatkamaan työtä, Roslander ennakoi.

– Olen ehtinyt näkemään täällä muutamia harjoituksia. Kuri on täysin erilainen Suomeen verrattuna, kunnioitus on isommassa osassa.

Roslander arvelee, ettei valmentamisessa tule ongelmia, vaikka esimerkiksi luotsattavien vanhemmilta voi tulla kaikenlaisia erilaisia toiveita.

– Suomessa on se hyvä tilanne, että siellä voi urheilla urheilun iloksi. Ja se on tärkeä juttu. Täällä tulokset määräävät kaiken.

Valmentaminen on vantaalaislähtöisen Roslanderin leipätyö Hongkongissa, eli muita töitä ei tarvitse tehdä.

– Onhan Hongkong aivan täynnä kaikkea, mitä täällä pystyy tekemään. On hienoa rantoja ja muita vaihtoehtoja. Ja lähistöllä on muita maita, joita on mielenkiintoista käydä läpi, kunhan tulee hyvä aika, Roslander tuumii.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Vantaan Sanomissa.