Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Analyysi: Kautensa aloittavalla Espoon Hongalla on edessään menestyksen vuodet – muistuttaa vuoden 2005 mestarijoukkuetta

Jos joskus haluaa seurata futiksen menestystarinaa, nyt kannattaa kiinnostua Hongasta, kirjoittaa Länsiväylän urheilutoimittaja Jari Kostiainen.

Esport Honka oli viime kesän päätteeksi Veikkausliigan kolmas. Tällä kaudella Tapiolan Urheilupuistossa ei vielä huuhdota kultaa, mutta matka Veikkausliigan mestaruuteen ei ole enää pitkä.

Hongan peli otti viime kautena isoja askeleita. Vastuuvalmentaja Vesa Vasara sai puristettua kaiken pelillisen tehon irti viime kauden joukkueestaan.

Hyvä uutinen on, että joukkueen runko on säilynyt. Vain yksi tärkeä palanen katosi, kun taitava laitapelaaja Rui Modesto siirtyi tukholmalaisen AIK:n paitaan.

Honka Akatemiasta ponnistanut laitapelaaja syötti lähes kaikki Agon Sadikun viimeistelemät maalit viime kesänä.

HJK:sta Urheilupuistoon siirtynyt Sadiku iski debyyttikaudellaan kaikkien yllätykseksi peräti 14 maalia.

Tällä kaudella nuori maalinälkäinen kärki on merkattu mies.

– Tiedän, että minua vartioidaan jatkossa tarkemmin. Talven treenit ovat menneet hyvin ja voimaa on tullut lisää. Minulla on vahva tunne, että teen tällä kaudella enemmän maaleja kuin viime kesänä, Sadiku ynnää Länsiväylän haastattelussa kovalla itseluottamuksella.

Palataan vielä viime kesään, sillä sen pohjalta on helpompi tarkastella, mitä Hongassa tänä kesänä tapahtuu.

Vastuuvalmentaja Vasara teki viime kesään lähdettäessä kaksi taitavaa taktista muutosta.

Ihan ensimmäiseksi Vasara luopui kolmen linjan pelaamisesta. Se ei ole koskaan sopinut honkalaiseen peli-identiteettiin.

Toiseksi pelitapaa muutettiin aiempaa aktiivisemmaksi. Pelaajat alkoivat ottaa vastustajan tilaa pois jo heti ylhäältä, vastustajan puolustusalueella.

Tällä tavalla Honka halusi luoda ylivoimaa kentän tietyille osa-alueille.

Uudessa pelitavassa Vasara hyödynsi aiempaa tehokkaammin laitapakkia, joka liikkui tilanteen mukaan joko laidassa tai keskellä.

Vastustajat olivat ihmeissään. Honka pystyi luomaan jatkuvasti painetta vastustajan pelinrakentamiseen.

Laitapakit Matias Rale ja Elias Äijälä pystyivät juoksuvoimaisina pelaajina noudattamaan pelaajalle raskasta taktiikka hyvin läpi pelin.

Myös Hongan keskikenttä toimi. Kevin Janssen, yksi Veikkausliigan parhaimmista keskikenttäpelaajista, oli loistava. Samoin Florian Krebs ja Jerry Voutilainen löysivät yhteisen nuotin pelata.

Tänä kesänä Honka ajaa erittäin lupaavia nuoria sisään runkomiehistöön.

Modeston yksi varteenotettava paikkaaja on vasta 17-vuotias Lauri Laine, joka on pelannut erittäin lupaavasti talvella. Talven pelien perusteella oikealla laidalla puolustava samanikäinen Darion Naamo on myös vahvasti tyrkyllä vakiomiehistöön.

Hongan edustuksen ja Akatemian yhteispeli kulkee mainiosti tällä hetkellä. Vasara ja valmentaja Riku Paularinne antavat seuran strategian mukaisesti hienosti näytön paikkoja halukkaille nuorille.

Erityishuomiona Hongan puolustuksesta voi sanoa, että vahvat ja fyysiset Ville Koski ja Aldayr Hernández kykenevät auttamaan keskikentän vahvaa prässäämistä omalla olemuksellaan.

Manageri Hexi Arteva sai lisäksi maaliskuussa houkuteltua kovan ecuadorilaisvahvistuksen mustakeltaisiin. Mateo Ortizista, 23, voi odottaa paljon. Hänen cv:nsä on kova. Keskuspuolustaja on viimeiset kolme vuotta edustanut kotimaansa Independiente del Vallea, jossa pelaavat lähes kaikki Ecuadorin maajoukkueen pelaajat.

Honka muistuttaa tällä hetkellä Myllykosken Palloa, joka voitti Veikkausliigan mestaruuden 2005. Mestarijoukkue pysyi tuolloin hyvin yhdessä ja rakensi mestaruuteen riittävät palasensa rauhassa.

Jos joskus haluaa alkaa seurata jalkapallojoukkueen menestystarinaa, nyt kannattaa kiinnostua kotikaupungin Hongasta.

Honka avaa kautensa vierasottelulla HJK:ta vastaan keskiviikkona 5.4. kello 18. Ensimmäinen kotiottelu Tapiolan Urheilupuistossa on lauantaina 15.4. SJK:ta vastaan.