Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen nuorta pikajuoksijakaartia edustava Anna Pursiainen, 20, haastaa lajihuiput EM-kisoissa Espoossa – "Tuntuu mahtavalta olla tässä nosteessa"

Espoon Tapioiden pikajuoksija Anna Pursiainen hakee finaalipaikkoja, kun Espoo isännöi U23-yleisurheilun EM-kisoja.

Espoon Tapiota edustava Anna Pursiainen, 20, on elämänsä kunnossa. Kauniaisissa asuva, viime syksyn ylioppilas satsaa tällä hetkellä kaiken energiansa urheiluun. Nuori juoksija on jo kahdesti ennättänyt edustamaan Suomea aikuistenkin kisoissa.

Pursiaisen lajit ovat sadan ja kahden sadan metrin pikamatkat. Viime kesänä Münchenin EM-kisoissa hän oli osa naisten viestijoukkuetta. Tämän vuoden maaliskuussa Pursiainen ponnisti kisakoneeseen varasijalta, ja oli yksi nuorimmista urheilijoista, jotka oli kutsuttu Istanbulin halli-EM-kilapailuihin.

– Hienoja elämyksiä. Valtavan upea tunne, että on saanut edustaa Suomea arvokisoissa. Vaikka paikka onkin avautunut varasijalta, kokemukset ovat olleet tärkeitä urallani, Pursiainen hehkuttaa.

Nuorilla urheilijoilla riittää nyt Suomessa esikuvia.

Pursiaisen kilpasiskot pikajuoksija Lotta Kemppinen ja aitajuoksija Viivi Lehikoinen rikkovat ennätyksiä. Seiväshyppääjä Wilma Murto sekä pika-aitajuoksija Reetta Hurske hurmaavat yleisöä voitoillaan.

– On hienoa urheilla heidän kanssaan. Tuntuu mahtavalta, kun saa olla mukana tässä nosteessa ja kuulua tähän ryhmään, Pursiainen vakuuttaa.

Pursiainen antaa kiitosta kanssakilpailija Kemppiselle. Mellunkylän tähti juoksi 60 metrin kisassa hopealle 2021 halli-EM-kisoissa Puolassa.

Kotikisat ja kotikenttä nostavat kisojen arvoa.

– On mahtava kirittäjä, Pursiainen nauraa.

Espoon Tapioiden pikajuoksijalla riittää tavoitteita. Tulevan kesän nuorten EM-kisat Espoon Leppävaarassa ovat hänelle ensimmäiset U23-ikäluokassa. Pursiainen joutuu kisaamaan paikasta finaaliin kaksi vuotta vanhempien kilpasiskojen kanssa.

– Jos pystyn parantamaan nykyistä ennätystäni 11,62 satasella, niin kaikki on mahdollista.

Pursiainen epäilee, että finaalipaikkaan pitää juosta 11,40 tienoille. Myös kahden sadan kisassa pitää laittaa parasta pöytään mieliäkseen jatkoon alkueristä.

Pursiaisen ennätys kahdella sadalla metrillä on 23,79.

Vaikka Pursiainen on päässyt nauttimaan jo aikuistenkin arvokisoista, matka maailmankärkeen on vasta alussa.

– Viime vuosina kaikki tulokset ovat menneet eteenpäin. Parina viime vuotena on myös selvästi lisätty voimaharjoitteita. Potentiaali ja usean vuoden harjoittelun tulos mitataan vasta tulevaisuudessa, Pursiainen tietää.

Pursiainen haluaa kokeilla rajojaan. Harjoitteleminen, tekeminen ja sitoutuminen kilpaurheiluun on aikuistunut. Nyt vedetään tosissaan.

Eeva Kantomäki on valmentanut Pursiaista syksystä 2018.

– Olen ollut häneen tyytyväinen, kehitystä on tullut joka vuosi.

Juoksijana Pursiainen sanoo olevansa enemmän loppupään menijä kuin alun rymistelijä. Starteissa on siis vielä parannettavaa.

– Lähdöissäkin olen kehittynyt viime aikoina. Valmentaja aina muistuttaa, että nojaa käsillä riittävästi eteenpäin. Itse koitan vain keskittyä pamaukseen. Kaikki fokus on äänessä.

Pursiaisella on ainutlaatuinen mahdollisuus kisata arvokisoissa omalla kotikentällään.

– Kotikisat ja kotikenttä nostavat henkilökohtaisesti kisojen arvoa ihan uudelle tasolle, Pursiainen innostuu.

Ja koska asia saattaa monia yleisurheilufaneja askarruttaa, kerrottakoon, että Anna Pursiainen ei ole sukua takavuosien pikajuoksutähti Mona-Lisa Pursiaiselle (1951–2000).