Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jääkiekon MM-kisat 2023 | Karri Kivi Leijonista: "Tällaista tilannetta ei oikeastaan ole ennen ollut"

C Moren MM-kisa-asiantuntija Karri Kivi sanoo Suomen lähtevän kisoihin vapautuneessa tilassa.

Jääkiekon MM-kilpailujen joukkueiden kokoonpanot julkistetaan vasta muutama päivä ennen kisojen käynnistymistä, mutta tietämättä niitä voi sanoa Suomen olevan kisojen suurin voittajasuosikki.

– Tällaista tilannetta ei oikeastaan ole ennen ollut. Suomella on niin kovan menestyksen lähihistoria, että ei ole painetta voittaa, kokenut jääkiekkovalmentaja ja kaikki kisaottelut televisioivan C Moren asiantuntija Karri Kivi sanoo.

Suomi teki viime keväänä erittäin harvinaisen tempun ottamalla jääkiekon miesten MM-kultaa kotikisoissa.

Sitä ennen Ruotsi oli voittanut kultaa Suomen kanssa jaetuissa kisoissa vuonna 2013. Viimeksi yksin turnausjärjestäjänä toiminut maa sai kultaa vuonna 1986, kun Neuvostoliitto voitti kotikisansa Moskovassa.

Ehkä kotikisakirouksen loitsuaminen pois oli yhden sortin ulospuhallus ennen tämän toukokuun mittelöitä ja karkotti pahimman pakkovoiton paineen.

– Joo, kyllä minä sen sillä tavalla koen. Leijonat voi lähteä kisoihin todella vapautuneesti, mutta tosin tilanne oli vapautunut myös viime vuonna, jolloin alla oli tuore, ensimmäinen olympiakulta, Karri Kivi sanoo.

– Suomen pelaaminen oli koko turnauksen ajan vapautuneen oloista, enkä näe mitään syytä, miksi se ei olisi vähintään samalla tasolla tänäkin vuonna, hän jatkaa.

Päävalmentaja Jukka Jalosta voi kiittää ja kehua monesta syystä. Karri Kivi nostaa niistä esiin yhden, joka vaikuttaa vahvasti vapautuneeseen ilmapiiriin.

– Hän on saanut aikaan sen, että kenenkään ei tarvitse ennen kisoja vatvoa, tuleeko joku pelaaja vai ei. Ne tulevat ketkä tulevat ja sillä selvä. Jos joku ei pääse tai ei halua tulla niin sillä ei vaivata päätä yhtään. Joukkue saa keskittyä olennaiseen. Se on Jukka Jalosen ansiota, asiantuntija kertoo.

Karri Kiven mukaan NHL-pelaajat tulevat Leijoniin entistä innostuneemmin hakemaan onnistumisia.

– Leijonissa ei enää kasata kaikkea menestymisen painetta yhden tai kahden pelaajan päälle. Suomi toimii kaikessa joukkueena ja vastuu jakaantuu tasaisesti, mies toteaa.

Kivi sanoo, että spekulaatio etukäteen on turhaa, sillä peli vasta kertoo missä mennään.

– En arvaile joukkueiden sijoituksia. Mielipide syntyy turnauksen edetessä sen perusteella mitä näen jäällä.

Jääkiekon maailman­mestaruus­kilpailut 2023 järjestetään Suomessa ja Latviassa 12.–28. toukokuuta 2023.