Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jääkiekon MM-kisat 2023 | Curre, Tupu-Hupu-Lupu ja hävittäjät – Janne Ojanen ei kyllästy MM95:n muisteluun: "Hyvä, että ei tullut puoli porukkaa kipeäksi"

Curt Lindström puhalsi uudenlaista yhteishenkeä Leijoniin, Tappara-legenda sanoo.

MM95, nevö foget.

Suomen ensimmäinen jääkiekon miesten MM-kulta ei unohdu koskaan. Joukkueessa pelannut Tappara-legenda Janne Ojanen, 55, tosin naureskelee, että muisti huononee päivä päivältä, mutta hyviä muistot joka tapauksessa ovat.

Mutta tuleeko päivä, jolloin tamperelainen Ojanenkaan ei jaksa enää puhua aiheesta, josta hän on antanut ehkä satoja haastatteluja?

Janne Ojanen hekottaa hetken ja sanoo sitten, että eihän ysiviidestä ole kauan, joten vielä voi hyvin jutustella siitä.

Vahva kivijalka maan ensimmäiselle aikuisten MM-kullalle luotiin vuoden 1994 olympialaisissa ja maailmanmestaruuskisoissa.

Sitten näimme, kun hevonen astutetaan.

Keväästä jäi katkera mieli, kun kirkkain mitali oli kummassakin kisassa selvästi otettavissa Suomeen.

Jo edellisenä vuonna 1993 oli tapahtunut kaksi asiaa, joiden merkitys oli suurin ensimmäisen maailmanmestaruuden saavuttamisen kannalta. Päävalmentajaksi tuli ruotsalainen Curt Lindström uusine toimintatapoineen ja tulevaisuuden supertähdet Jere Lehtinen, Saku Koivu ja Ville Peltonen iskivät läpi kansainväliselle huipulle.

– Nuoret, tulevat NHL-tähdet olivat vuonna 1995 taas vanhempia ja kokeneempia. Heillä oli kova itseluottamus. Nykyään sitä on nuorilla vielä paljon enemmän. He eivät jännitä vaikka kuka tulisi vastaan ja uskaltavat olla oma itsensä, Janne Ojanen toteaa.

”Curre” Lindström toi uuden tuulahduksen, josta parhaiten muistetaan otteluiden ulkopuolella tehdyt yhteishengen vahvistamistempaukset.

– Kävimme hevosilla vuorilla. Jere Lehtisen hevonen kaatui vuorenrinteellä, mutta onneksi Jere hyppäsi pois ajoissa hevosen päältä. Sitten näimme, kun hevonen astutetaan ja olimme räntäsateessa purjehtimassa. Hyvä, että ei tullut puoli porukkaa kipeäksi, Ojanen muistelee Lindströmin kanssa tehtyjä kokeiluja eri vuosina.

Suomi sekosi, kun Leijonat voitti Ruotsin Tukholman finaalissa maalein 4–1.

– Muistan kisoista ne jälkimeiningit kaikkein parhaiten. Jo Tukholmassa oli kauhea karnevaali, paluulentomatkalla hävittäjät lensivät vierellämme ja Helsinki-Vantaan lentoasema oli aivan täynnä väkeä. Kesällä oli Tampereellakin useita tilaisuuksia, joissa kiersin muun muassa Timo Jutilan kanssa. Sitä kaikkea oli vaikea ymmärtää, Janne Ojanen kertoo.

Suomi uskoi, että ensimmäisestä mestaruudesta alkaa kultaputki, mutta se käynnistyi vasta reilusti yli 20 vuotta myöhemmin.

1995:n jälkeen kesti 16 pitkää vuotta ennen seuraavaa mestaruutta.

– Se oli jotenkin hämmentävää, kun Suomi kuitenkin oli loppuottelussa monta kertaa mukana, Ojanen pohtii.

Jääkiekon maailman­mestaruus­kilpailut 2023 järjestetään Suomessa ja Latviassa 12.–28. toukokuuta 2023.