Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jussi Viitala, 84, on järjestänyt Koulumäen kentällä 40 vuodessa 500 heittokisaa – "Jos tulee mukaan, tuskin syrjäytyy"

Jussi Viitala on järjestänyt heittokisoja Koulumäen urheilukentällä jo 40 vuotta.

Jussi Viitala, 84, oli vetämässä rajaviivoja jo vuonna 1983, kun ensimmäiset heittokisat järjestettiin Koulumäen kentällä Soukassa.

– Jokaisessa kisassa olen ollut mukana. Ilman vapaaehtoisia toimitsijoita kisajärjestelyt eivät olisi onnistuneetkaan. Onneksi Sami Vakkanen on ollut apunani jo parikymmentä vuotta. Myös Simo Kalevan tuki tulospalvelun pyörittäjänä on ollut ensiarvoisen tärkeää, Viitala kertoo ja kiittelee kavereitaan.

Vuosien saatossa urheilukentällä on heitetty kiekkoa, työnnetty kuulaa tai paiskottu moukaria Viitalan kertoman mukaan viitisen sataa kertaa.

Myös tänä kesänä kilpailuja järjestetään aktiivisesti.

– Parhaimmillaan meillä on ollut kesässä noin kaksikymmentä kisaa. Tänä suvena pidetään noin kymmenet eri lajien heittokisat, Viitala kehuu.

Olosuhteet Koulumäen kentällä ovat huippuluokkaa. Ilmankos kisoissa onkin joka kesä ollut kansallisten sarjojen parhaat heittäjät.

– Olemme saaneet tehtyä loistavat suorituspaikat yhteistyössä Espoon kaupungin kanssa. Täällä voivat kisailla niin eri lajien huiput kuin senioriharrastajat tai juniorit, Viitala painottaa.

Jos tulee mukaan, tuskin syrjäytyy.

Aurinkoisena kevätpäivänä aikuisurheilija ja kaksien olympialaisten moukarikilpailija Dorian Collaku, 46, oli harjoittelemassa loistavissa olosuhteissa.

– Viitala on tehnyt loistavaa työtä niin kilpailujen kuin tämän paikan ylläpitämisessä. Heittorinki on nopea ja erinomaisessa kunnossa. Täällä on mahtava henki ja loistavat olosuhteet harjoitella ja kilpailla, Collaku hehkuttaa.

Collakulla on kaksoiskansalaisuus. Ateenan ja Pekingin olympialaisiin hän osallistui Albanian lipun alla.

– Lopetin aktiiviuran 2016, tämän jälkeen pidin hetken taukoa. Nykyisellään kilpailen ja harrastan moukaria aikuisten veteraanisarjoissa, se on mainio tapa pitää itsestään huolta, Collaku toteaa.

Collaku jakaa kiitosta myös Espoon Tapioiden suuntaan. Hänen mielestään on uskomattoman hienoa, että nimenomaan Espoossa kyetään järjestämään niin paljon eri heittolajien kilpailuja.

– Vaikka en itse enää tosimielessä kilpailekaan, toivoisin näkeväni täällä enemmän nuoria. Yleisurheilu ja heittolajit ovat hyviä ja edullisia harrastuksia nuorille. Ja paljon halvempia kuin vaikka jääkiekko, Collaku sanoo.

Jussi Viitalan mukaan heittolajit toimivat myös mainiosti esimerkiksi jääkiekkoilijan tai koripalloilijan kakkoslajina.

– Kaikissa näissä lajeissa tarvitsee nopeutta ja voimaa, Viitala täsmentää.

Viitala kertoo oman innostuksensa syntyneen viisivuotiaana Pälkäneen rannalla.

– Heittelin lastenvaunun renkaita veteen, siitä se innostus alkoi. 14-vuotiaana opetin jo lukion tytöille kiekonheiton saloja, kun voimistelun opettaja ei tiennyt lajista mitään, Viitala naurahtaa.

Koulumäen kentän kisat järjestetään osallistujille matalalla kynnyksellä. Kilpailuihin onkin helppo tulla ja ilmoittautua.

Tämän vuoden ensimmäiset kilpailut järjestettiin jo toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna.

– Tärkeintä on urheilu, jos tulee mukaan, tuskin syrjäytyy, Viitala sanoo.