Pääkirjoitus: Mistä rahat lisäraiteisiin?

Minna Airamaa

Minna Airamaa

Kaupunkirata-hankkeen tielle on syksyn myötä kerääntynyt tummia pilviä. Viikonvaihteen Länsiväylässä Espoon teknisen toimen johtaja Olli Isotalo totesi, että sote-ratkaisu voisi toteutuessaan pahimmillaan kaataa Espoon osallistumisen kaupunkirataan.

Ihan yllätyksenä lausunto ei tullut. Espoosta, kuten muistakin suurista kaupungeista on syksyn mittaan kuultu tiukkoja lausuntoja sote-ratkaisun vaikutuksista muun muassa kaupunkien investointikykyyn.

Soten lisäksi uhkana on myös ratahankkeen kustannusten nousu. Viime vuosien isojen hankkeiden, kuten raidejokerin ja länsimetron ensimmäisen vaiheen, kustannukset kasvoivat huomattavasti alkuperäisistä. Tästä huolimatta Isotalo pitää todennäköisenä sitä, että kaupunkiratahankkeen kustannusarvio pitää (LV 5.–6.12.).

Päättäjien pöydillä tänä syksynä kiertäneessä sopimuksessa Espoo ja Kauniainen ovat hyväksyneet nykyisen hinta-arvion mukaisen maksuosuutensa. Kauniainen päätti lisäksi, että se sitoutuu hankkeeseen vain sillä ehdolla, että sen ei tarvitse maksaa enempää kuin 27,5 miljoonaa euroa, vaikka kustannukset nousisivat nykyisestä. Väyläviraston tulkinnan mukaan myös Espoo ja valtio ovat sitoutuneet hankkeeseen vain sopimuksessa mainittujen maksimiosuuksien osalta. Jos ne ylitetään, tarvitaan uusia neuvotteluja.

Kaupunkiradan jatko on Espoolle tärkeä hanke. Sen pitäisi luoda kasvukäytävä varrelleen, kuten metro on tehnyt eteläisessä Espoossa. Radan varteen pitäisi nousta noin 14 000 asukkaan Keran kaupunginosa, ja radasta toivotaan piristysruisketta myös Espoon keskukseen.

Hankkeen toteutumatta jääminen olisi Espoolle ja espoolaisille menetys. Hankkeesta irtautuminen, jos sellaisen eteen joudutaan, olisi iso päätös. Helppoa ei myöskään tule olemaan hankkeeseen tarvittavien miljoonien löytäminen. Ennen kuin rakentamiseen saakka päästään, edessä voikin olla vaikeita päätöksiä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut