Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: | Anna tänne! Tai…

Länsiväylä uutisoi 22.7. tapauksesta, jonka kohteeksi joutui 15-vuotias espoolainen. Ryöstön uhri oli houkuteltu tapaamiseen nuorten käyttämän Snapchat-sovelluksen kautta. Tämän jälkeen kolme naamioitua henkilöä ryösti kaitaalaiselta nuorelta teräaseella ja aseella uhaten parin tuhannen euron arvoiset merkkihupparin, -laukun ja -lompakon sekä matkapuhelimen.

Länsiväylän sisarlehti Helsingin Uutiset on käsitellyt merkkivaatteisiin liittyvää katuryöstöilmiötä useissa jutuissaan. Se on poliisin mukaan noin pari vuotta vanha ilmiö. Helsingin Sanomat sivusi aihetta 21.3. Suljetun kaupungin lapset -reportaasissaan.

Nuoret peittelevät kohtaamiaan rikoksia eri syistä. Syynä voi olla esimerkiksi häpeä, pelko kostosta tai jopa oman toiminnan peittely, kuten huumeiden ostaminen. Yhtenä syynä peittelyyn on rikoskomisario Marko Forssin Helsingin Uutisille 8.5. antaman haastattelun mukaan kunnia: minä en vasikoi. Se on kuitenkin vielä varsin harvinaista.

Lokakuussa 2019 Vantaalla tapaamiseen saapuneet ryöstäjät eivät pelkästään uhkailleet teräaseella. Espoolaista nuorta puukotettiin. Syyksi vahvistui huumekauppa. Muitakin tapauksia on tullut julkisuuteen.

Jokainen ryöstö, törkeä ryöstö tai pelkkä väkivallan yritys on rangaistava teko. Tekijät on saatava vastuuseen teoistaan. Nuoria on rohkaistava puhumaan luotettavalle aikuiselle tai viranomaiselle. Asioiden peittely omilta vanhemmilta ja jopa ystäviltä painaa mieltä ja johtaa syvempään ongelmakierteeseen.

Julkisuuteen nousseet tapaukset ovat vain osa todellisuutta. Poliisin mukaan lievemmissä tapauksissa uhri yleensä nuolee omat haavansa eikä tee ilmoitusta poliisille.

Kaitaan tapauksessa nuori pyysi ensimmäisiä vastaantulevia soittamaan poliisille. Hänen isänsä lupasi maksaa ratkaisevasta vihjeestä palkkion.

Rohkeutta on viedä asiaa eteenpäin ja selvittää se, ei vaieta. Oman tapauksen julkistaminen auttaa myös selvittämään ilmiön laajuuden. Vaatteet eivät välttämättä vain unohdu tai katoa nuoren päältä. Syy saattaa olla jokin aivan muu. Syy ei ole uhrin, eikä uhriksi joutumista pidä hävetä.

Heli Koivuniemi päätoimittaja heli.koivuniemi@media.fi

Lue lisää: Espoolaiselta teinipojalta ryöstettiin päältä yli 1000 euron olkalaukku, 450 euron huppari ja Guccin lompakko – tekoa edelsi yhteydenotto Snapchatissa

Lue lisää: Tällaisia olivat espoolaisteiniltä ryöstetyt luksustavarat, katso kuvat – isä lupaa ratkaisevasta vihjeestä tuntuvan palkkion