Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Espoon kouluruoasta päättäville

Sen jälkeen, kun Kiloon perustettiin suurkeittiö palvelemaan päiväkoteja, eskareita ja kouluja, on ruoan laatu huonontunut. Olen vuosien myötä keskustellut asiasta useamman oppilaan, vanhemman, eskariopen, opettajan kanssa asiasta. Heidänkin mielestään koulussa tarjottava ruoka on nykyisin huonoa: ei makuja, kuivaa, pakastetta.

Esimerkiksi tällä viikolla (viikko 4) pinaattikeiton kanssa oli pakastettua, ”pahvin makuista” survosta keitetyistä kananmunista. Nugettien kanssa oli vain keitettyä perunaa toisin sanoen molemmat kuivia ruokia.

2–3 kertaa viikossa kasvisruokaa on ok, mutta kun maut ja mausteet eivät kohtaa syöjien kanssa.

Lapsilla on ollut ennen koronaa mahdollisuus äänestää päivittäin, onko ruoka hyvää vai ei, mutta sitä ei ole huomioitu tarjottavassa ruoassa.

Paljon siis jää ruokaa syömättä. Lapsille jää nälkä. Oppiminen saattaa vaikeutua mahan kurniessa.

Ennen on saanut ottaa ruokaa lisää, nyt on kovin säännösteltyä miten paljon saa ottaa.

Eskarilaiset syövät aamupuuron. Jos on retkipäivä, niin ruokala antoi lapselle yhden makkaran, hedelmän ja mehun. Vasta eskariopen pyynnöstä saivat toisenkin makkaran lapselle.

Välipalaksi tarjotaan yksi paahtoleipä. Jos lapsi haluaa lisää, niin saa näkkileipää. Tällä pitäisi pärjätä jopa 9 tuntia.

Tässä siis hyvin arkinen kuvaus kouluruoasta. Onkohan päättäjillä omia lapsia? Olisiko mitenkään mahdollista tarjota lapsille monipuolisempaa ruokaa ja riittävästi? Välipalaksi suositusten mukaan kuuluisi olla muutakin kuin leipä.

Espoo haluaa panostaa lapsiin. Miten se onnistuu, jos lapset eivät tykkää ruoasta tai saavat sitä liian vähän?

Menestymiseen tarvitaan hyvää ravintoa. Ehdotan, että joukko lapsia voisi testimaistaa (kasvis)ruokia ennen kuin niitä tarjotaan kaikille.

Mausteita on monenlaisia, niin kuin on eri proteiinin lähteitäkin, ja valmistustapoja.

Halutessaan Espoon catering voisi pyytää apua (kasvis)ruokaan perehtyneiltä keittiömestareilta?

Haluan tähän viestiin vastineen.

Huolestunut lapsista ja kouluruuan tilasta