Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Lasten tasa-arvo ei toteudu Espoossa

Länsiväylässä 5.2.2022 oli Katja Riiholan loistava kirjoitus siitä, kuinka Espoo säästää rajusti neuvolapalveluistaan.

Kahden alle kouluikäisen lapsen äitinä en voisi olla kirjoituksen kanssa enempää samaa mieltä. Koronasta on tullut nykypäivän muotisana, jolla kaiken muun hyvän lisäksi voidaan oikeuttaa säästöt asiasta kuin asiasta. Ongelma on vain se, että tällä kertaa Espoo, Suomen yksi rikkaimmista kokoomusvetoisista kunnista, säästää väärästä paikassa.

Hämmästykseni oli suuri, kun alkuvuodesta sähköpostiin kilahti tiedote päiväkodista, jossa välitettiin tieto, että 4-vuotiaiden lasten laaja terveystarkastus on keväältä peruttu neuvolan resurssipulan takia, mutta rokotukset pyritään järjestämään, kunhan vain itse muistaa varata ajan. Todellakin toivon, että rokotukset pyritään hoitamaan, vai onko tarkoitus herättää myös polio tai kurkkumätä uudelleen henkiin?

Hämmästykseni sai viime viikolla uuden vaihteen silmään, kun päiväkodin ovella kysyttiin, että täytetäänkö meidän lapselle lomake 4-vuotisneuvolaa varten. Se kuulemma täytetään vain niille, joilla on neuvola, eli meidän päiväkodissa noin puolelle lapsista. Menin sanattomaksi.

Tällä viikolla kysyin asiaa Leppävaaran neuvolasta, ja vastaus oli, että en ole ymmärtänyt asiaa väärin. 4-vuotistarkastuksia ei tehdä, mutta jos jotkut ovat jo ehtineet varata ajan, niin niitä ei ole vielä peruttu. Mitä ihmettä.

Ennen kaikkea kirjoitukseni viesti on herättää poliittiset päättäjät ajattelemaan, eikö nyt todella ymmärretä, että tällä kertaa säästetään lasten kustannuksella? On painavat syyt, miksi tällainen laaja terveystarkastus tehdään 4-vuotiaana neuvolan ja päiväkodin yhteistoimintana. Syy on varhainen puuttuminen, jos lapsi tarvitsee tukea jollain osa-alueella. Omassa ystäväpiirissäni se on konkreettisesti tarkoittanut, että on huomattu, että tarvitaan silmälasit, tehty lähete fysioterapiaan tai määrätty lisätutkimuksia keskittymisongelmien vuoksi.

Tässä luodaan nyt sitä kuuluisaa hyvinvointivelkaa, jota tullaan maksamaan takaisin isolla korolla todella pitkän aikaa. Eihän minulla keskituloisella espoolaisella terveiden lapsien äidillä välttämättä ole mitään hätää. Minulla on voimavaroja taistella omien lasteni hyvinvoinnin puolesta ja kyky huomata, jos heillä on jotain ongelmia, mutta ovatko kaikki lapset yhtä hyvässä asemassa? Eivät ole. Kaikilla ei ole voimavaroja pyytää apua tai pullottavia lompakoita, joilla voi viedä oman lapsensa yksityiselle.

Espoossa ei toteudu tällä hetkellä lasten välillä tasa-arvo, ja uusista kuntapäättäjistä se on ihan ok. Lopettakaa piiloutuminen koronan taakse ja laittakaa asiat tärkeysjärjestykseen. Neuvola on kehitetty 1920-luvulla Arvo Ylpön toimesta, ei Espoossa tuhota sitä 100 vuotta myöhemmin.

Suvi Kuusisto

veronmaksaja ja kahden alle kouluikäisen lapsen äiti