Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sakari tatuoi Gallen-Kallelan maalauksen ihoonsa 9 tunnin urakassa – "Iskettiin 3 000 neulanpistoa minuutissa"

KULTTUURI Yrittäjä Sakari Koivunotko ihailee Akseli Gallen-Kallelan taidetta niin paljon, että hän otti tatuoinnit maalauksista.

Kun Sakari Koivunotko yli 20 vuotta sitten innostui tatuoinneista, ne eivät olleet yhtä muodikkaita kuin nyt. Koivunotkon tatuoinnit eivät ole mitä tahansa kuvia, vaan ne on tehty Akseli Gallen-Kallelan kuuluisien maalausten pohjalta.

Siihen aikaan Koivunotko harrasti japanilaisia taistelulajeja ja asiaan kuului iholle tatuoitu tarina.

–Mietin, että Kalevala olisi hyvä lähtökohta.

Tuolloin Sakari Koivunotkolla ja hänen vaimollaan Joa Koivunotkolla oli tapana käydä usein Tarvaspäässä. He kävivät ihailemassa Gallen-Kallelan maalauksia myös Ateneumissa.

Väinämöiseen tarvittiin kolme tatuointikertaa."

–Olin nähnytMona-Lisan Louvressa, mutta se ei sykähdyttänyt. Akseli Gallen-Kallelan taulut ja niistä huokuva suomalaisuus ja täyteläinen värimaailma vaikuttivat minuun vahvasti.

Sakari Koivunotko oli pohtinut ääneen tatuoinnin ottamista. Ensimmäinen tatuointi, vasemmassa olkapäässä oleva Väinämöisen lähtö, on syntymäpäivälahja vaimolta. Toista käsivartta koristaa Ad Astra

Tatuoijan apuna on ollut Timo Martinin ja Douglas Sivénin tekemä Akseli Gallen-Kallela -kirja (Watti-Kustannus Oy 1984), joka esittelee taiteilijan mestariteoksia.

–Väinämöinen tehtiin Blue Dragoon Tattoossa Lauttasaaressa. Minuun iskettiin 3000 neulanpistoa minuutissa. Väinämöisen valmistumiseen tarvittiin kolme tatuointikertaa, yhteensä yhdeksän tuntia.

Seuraavan tatuoinnin, Ad Astran, Sakari Koivunotko otti noin viiden vuoden kuluttua.

–Tuska oli siinä välissä ehtinyt unohtua, hän naurahtaa.

Ad Astran ja loput tatuoinnit teki Kalle K Koivunotko muistelee kahden vuoden aikana istuneensa tatuoitavana useita kymmeniä tunteja.

Vuosien kuluessa ainoastaan Väinämöistä on korjailtu, koska iho hylki alkuperäistä punaista väriä. Aluksi tatuoitua ihoa pitää rasvata huolellisesti, mutta sen jälkeen kuvat voi unohtaa.

Tatuoinnit eivät ole ainoa Akseli Gallen-Kallelan jättämä jälki Sakari Koivunotkon elämässä. Hän arvostaa kansallistaiteilijoita niin paljon, että poika sai nimekseen Jean Aksel Mielenkiintoinen yhteensattuma on sekin, että Akseli Gallen-Kallelan vaimo oli nimeltään Mary, ja Koivunotkon pojan tyttöystävä on Meeri

Tänä keväänä Koivunotkot alkoivat isännöidä Tarvaspään kahvilaa, josta tuli Tarvaspää Cafe Zoceria. Kahvila toimii Villa Linuddissa, joka oli Gallen-Kallelan perheen koti ennen kuin ateljeelinna valmistui samaan pihapiiriin.

–Nyt tunnen tulleeni kotiin, Sakari Koivunotko sanoo.

–Meillä on toimistohuoneena Akselin tupakkahuone. Tuntuu mahtavalta tehdä töitä paikassa, jossa Akseli itse on asunut.