Kotiviinin suosio poksahti pilviin

Kotiviini.fi-liikkeen myymäläpäällikkö Jukka Jahnukainen ja myyjä Marko Hirvi. Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Kotiviineihin- ja olueen käytettävien tarvikkeiden myynti kaksinkertaistui koronakaranteenin aikana, sanoo Kotiviini.fi-liikkeen myymäläpäällikkö Jukka Jahnukainen.

Tilanne muistuttaa 1990-luvun lamaa, jolloin elettiin kotiviinin valmistuksen kultaista aikaa.

– Osa valmistautuu nyt pahimpaan. Ihmisillä on aikaa olla kotona ja ehkä tarve kustannustehokkuuteen. Kotona leivotaan pullaa, valmistetaan edullista kotiruokaa ja tehdään viiniä, siideriä sekä olutta, Jahnukainen kertoo.

Pienpanimobuumin myötä oluen valmistus on noussut suosiossa viinien rinnalle. Erityisesti liikkeessä asioivat 20–40-vuotiaat miehet ovat kiinnostuneita erilaisista hiivoista, humalista ja maltaista, joita oluen valmistukseen käytetään.

– Jos valmistaa lageria tai pale alea esimerkiksi 25 litraa, raaka-aineet maksavat edullisimmillaan 15 euroa. Paljon humalankukintoja vaativan IPA-oluen valmistus voi maksaa jo 70 euroa.

Perinteisten kuivamarjapakkausten lisäksi Jahnukainen myy myös esimerkiksi riesling-rypäleistä valmistettuja mehuja.

– Halvimmillaan viinipullolle tulee hintaa 2 euroa. Täytyy muistaa, ettei itse valmistamalla täydy maksaa esimerkiksi alkoholiveroa.

Jahnukainen uskoo, että kotiviinin- ja oluen voimallinen nousu tasaantuu kesän aikana.

– Leipoa voit koko ajan, mutta viinin käyminen kestää viikosta kahteen ja kypsytys viikosta kuukausiin. Harvalla on tiloja valmistaa useita eriä yhtä aikaa.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut