Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koto-taituri Minni Ilmonen sävelsi musiikkia mykkäelokuvaan

Espoolainen muusikko ja säveltäjä Minni Ilmonen on viime aikoina keskittynyt kiinnostavaan projektiin: hän on säveltänyt musiikkia Forssan mykkäelokuvafestivaalien pääelokuvaan Keisatsukan (Police officer), joka on Tomu Uchidan ohjaus vuodelta 1933.

– Festivaalijohtaja Ville Koivisto muisti minut vuosien takaa ja sen, että soitan japanilaista koto-soitinta. Hän soitti minulle, että nyt on festivaalin teemana Mykkäelokuvia nousevan auringon maasta. Hän kysyi, kiinnostaisiko minua säveltää festivaalin pääelokuva. On ainutlaatuista päästä säveltämään ja soittamaan kokonainen japanilainen mykkäelokuvaklassikko, Minni Ilmonen iloitsee.

Koto on Euroopassa harvinainen japanilainen soitin, joka kuvastaa legendan mukaan hiipivää lohikäärmettä. Sen sointi on tullut tutuksi japanilaisen perinnemusiikin kautta.

– Mykkäelokuvafestivaalit sinänsä on mielestäni syksyn kulttuuritapaus, kun he ylläpitävät harvinaista elokuvaperinnettä livemusiikkeineen. Varsinkin nyt, kun festivaalit ovat kovin vähissä koronan takia, Ilmonen lisää.

Keisatsukan herätti heti Minni Ilmosen kiinnostuksen sekä visuaalisuudellaan että henkisellä ulottuvuudellaan. Elokuva etenee verkkaisesti, mutta siinä on myös paljon vauhdikkaita kohtia.

– Sävellystyön lähtökohtana oli tuoda mykkäelokuvan tarina mahdollisimman hyvin ja vivahteikkaasti esiin. Elokuva sijoittuu Japaniin, joten halusin käyttää musiikissa koton lisäksi muitakin japanilaisia elementtejä, muun muassa japanilaisia asteikkoja.

Mykkäelokuvassa musiikki säestää koko elokuvaa ja vie tarinaa eteenpäin, kun näyttelijöiden ääntä ei kuulu. Musiikilla voi nostaa esiin juonesta eri kohtia.

– Sain inspiraatiota elokuvan haikeasta kauneudesta ja jännityksen tiivistymisestä. Lähdin etsimään musiikkiini sävyjä sekä päähenkilöiden lapsuuden muistoista että vauhdilla kurvaavista poliisiautoista. Verkkaisemmissa kohdissa soittajien kanssa myös improvisoimme, mikä tekee esityksestä ainutlaatuisen ja antaa lisää mahdollisuuksia elokuvan tulkintaan.

Minni Ilmonen on säveltänyt musiikkia radio-, televisio-, elokuva-, tanssi- ja konserttiproduktioihin, ja viime vuosina hän on työskennellyt hallinto- ja opetustehtävissä.

Viulu on Ilmosen pääsoitin, mutta hän on tehnyt paljon musiikkia myös kotolle. Tätä musiikkia Ilmosen oma yhtye The Helsinki Koto Ensemble on soittanut konserteissa.

Minni Ilmonen opiskeli Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolla ja hän sai mahdollisuuden lähteä vaihtoon Tokioon vuonna 1995.

– Siellä sitten laittoivat koton eteeni ja ihastuin siihen. Sen soitto oli niin erilaista kuin viulun soitto. Myöhemmin jatkoin koton opintoja Sapporossa, Minni Ilmonen kertoo.

Keisatsukanin ensi-ilta on sunnuntaina 6. syyskuuta kello 14 Forssan Elävienkuvien teatterissa. Minni Ilmonen soittaa viulua ja koto-soitinta, lisäksi paikan päällä ovat soittamassa kitaristi Pekka Nylund ja jazzpianisti Seppo Kantonen.