6-vuotias Alvar juoksi Otaniemessä isoisän muistoksi

Urheilu: Kähkösen suvussa juostaan jo neljännessä polvessa liikkumisen ilosta.

Tapio Kähkösen muistojuoksuun osallistuneet aurinkoisessa säässä Otaniemessä viime sunnuntaina. Onni Kähkönen
Sirpa Repo

Sirpa Repo

Espoolainen Petri Kähkönen sai pian isänsä kuoleman jälkeen ajatuksen ”Tapsan muistojuoksusta” kunnianosoituksena isänsä kestävyysurheilusaavutuksille.

Hänen isänsä Tapio Kähkönen oli toukokuussa kuollut nopeasti edenneeseen sairauteen. Vielä edellisenä syksynä hän osallistui Espoon Rantamaraton -tapahtumassa Rantakympille 83 vuoden iässä.

Petri Kähkönen kertoo isänsä olleen aktiivinen kuntoilija 1980-luvulta lähtien. Hän oli osallistunut moniin hiihto, pyöräily-, juoksu- ja kävelytapahtumiin.

Tapio Kähkönen oli pitänyt kirjaa osallistumisistaan vuodesta 1990 lähtien. Sen jälkeen hän ehti olla mukana kaikkiaan 69 kestävyysliikuntatapahtumassa.

Ajatus isän muistamisesta kuntoilemalla tuntui tämän vuoksi luontevalta.

– Kuntoilu on meille lapsille ja lastenlapsille tärkeä häneltä jäänyt perintö, Tapio Kähkösen lapsista vanhin selvittää.

Innokkain juoksemaan lähtevistä oli Alvar.

Hänen mukaansa ajatus muistojuoksusta sai positiivisen vastaanoton läheisiltä.

– Kaikkein innokkain juoksemaan lähtevistä oli 6-vuotias Alvar. Hän on perheemme nuorimmainen ja nuorin isän kahdeksasta lapsenlapsesta, Petri Kähkönen kertoo monipuolisesti urheilua harrastavasta pojastaan.

Myös Alvar olisi halunnut osallistua kympille, mutta siihen eivät vanhemmat suostuneet. Ainakin vielä tällä kerralla Alvar otti osaa Otaniemen kentällä lapsille järjestettyyn Rantatonni-juoksuun 7–9-vuotiaiden sarjassa.

Triathlonia ja jääkiekkoa itse harrastava Petri Kähkönen sanoo, ettei Tapsan muistojuoksu vaikuttanut etukäteen hänen omaan kuntoiluunsa. Lenkkejä hän olisi tehnyt muutenkin. Muita muistojuoksuun osallistuneita ilmoittautuminen mukaan innosti lenkeille.

– Meillä oli viimeisen kuukauden aikana neljä muistojuoksutiimin yhteislenkkiä. Rantakympillä sitten kaikki mukana olleet ylittivät itsensä alittamalla tavoiteaikansa. Se varmasti innostaa jatkamaan kuntoilua, Petri Kähkönen uskoo.

Hän arvelee, että lähes kaikille nuorempaa polvea edustaville muistojuoksuun osallistuneille tämä tapahtuma oli ensimmäinen numerolappu rinnassa tehty juoksu.

– Isä kannusti meitä aina urheiluun. Hänen pitkän elämänsä yksi salaisuus oli varmasti säännöllinen kuntourheilu. Tätä perintöä halusin vaalia tällä tapahtumalla, joka saattaa hyvinkin jatkua vuosittaisena perinteenä, Petri Kähkönen jatkaa.

Espoon Rantamaraton on tapahtuma, johon osallistuu joka vuosi tuhansia juoksijoita. Tapsan muistojuoksu -ryhmään kuului 10 juoksijaa ja kolme Tapion läheistä oli mukana kannustus- ja huoltojoukoissa.

Tapio Kähkönen päivitti itse Facebookiin vielä vuoden 2019 Rantakympin jälkeen muun muassa oman aikansa ja sään.

– Aika 1:43:20, sijoitus kaikista 1327./1334., miehistä 848./849. Tulin siis maaliin miehistä toiseksi viimeisenä. Ilma oli kaunis, jonkin verran tuulinen.

Tapio Kähkösen isä Paavo Kähkönen oli juoksija, joka osallistui maratonin olympiakarsintoihin Paavo Nurmen kanssa Viipurissa kesäkuussa 1932. Kähkösen suvussa juostaan nyt jo neljännessä polvessa liikkumisen ilosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.