Gesterbyn koulukeskusta esitetään purettavaksi kokonaan

Koulu: Uudisrakennus tulisi halvemmaksi kuin peruskorjaus ja osan säilyttäminen.

Gesterbyn koulukeskuksessa suurin osa oppilaista on väistötiloissa. Pihalla on neljä isoa parakkirakennusta. Paavo Rantalainen

Paavo Rantalainen

Kirkkonummen kunnan seuraavan suururakan Gesterbyn koulukeskuksen kustannuksia on laskettu ja kahta vaihtoehtoa pohdittu. Pääkysymys on, puretaanko kaikki vai säilytetäänkö osa.

Gesterbyn koulukeskuksen kolmesta oppilaitoksessa on jo vajaat 1 000 oppilasta väistötiloissa, joita on pystytetty keskuksen piha-alueelle. Keskuksen kolmessa koulussa on noin 1 500 oppilasta.

Keskuksessa toimivat Gesterbyn koulu, Winelska skolan ja Kyrkslätts gymnasium. Papinmäen erityiskoulu on toiminut alueen laidalla omassa rakennuksessaan.

Ruotsinkieliselle lukiolle suunnitellaan parhaillaan uusia tiloja kirjaston lähelle, johon tulisi myös saman katon alle Porkkalan lukio.

Koko Gesterbyn koulukeskuksen uudelleen rakentamista ryhdyttiin suunnittelemaan kolmisen vuotta sitten, kun useissa tiloissa oli sisäilmaongelmia.

GWP-kampuksen nimellä kulkevassa hankkeessa on selvitty kahta vaihtoehtoa.

Hankesuunnitelmassa esitetään, että koko koulukeskus puretaan ja rakennetaan uusi tilalle. Kampussuunnittelua on tehty pitkälle, mutta päätökset puuttuvat.

Kokonaan uuden kampuksen rakentamisen on arvioitu maksavan noin 41 miljoonaa euroa.

Jos vuonna 2007 valmistunut uusin osa peruskorjataan ja muutetaan osaksi koko koulukeskusta, sen on laskettu maksavan noin 2,5 miljoonaa euroa enemmän kuin kaiken rakentaminen uusiksi.

Uudisrakentamisella pystytään suunnitelmien mukaan saamaan tilatehokkuutta eli samat toiminnot pienempiin neliömääriin.

Hankesuunnitelmassa on mietitty myös, että koulukeskus olisi kokonaan puurakenteinen. Silloin hintaa arvioidaan tulevan lisää 2,5–3 miljoonaa euroa.

Hanke on tarkoitus rahoittaa leasingrahoituksella ja toteuttaa elinkaarimallina, jolloin kiinteistön omistaja vastaa sovitun ajan rakennusten kunnosta ja ylläpidosta.

Kiinteistöleasingin tyypillinen kesto on noin 20 vuotta. Kiinteistöleasingkauden jälkeen maksetaan sopimuksen mukainen jäännösarvo ja kiinteistöt siirtyvät kunnan omistukseen. Leasingmaksut alkavat, kun rakennukset ovat valmiit.

Koko koulukeskus voisi suunnitelmien mukaan olla valmis neljän vuoden kuluttua syksyllä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut