Aikuisten sisäharrastukset ja yleisötilaisuudet voidaan jopa kieltää, linjaa hallitus

Hallitus näkee, että aikuisten korkean riskin sisäharrastuksia voidaan rajoittaa epidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa. Liisa-Ilona Tanninen/Arkisto

Minna Harmaala

Jos koronaepidemia yltyy jollakin alueella leviämisvaiheeseen saakka, yleisötilaisuudet ja aikuisten sisäharrastukset voidaan jopa kieltää. Näin linjaa valtioneuvosto tänään iltapäivällä antamassaan periaatepäätöksessä.

Päätös sisältää valtakunnalliset ja alueelliset suositukset, joilla epidemiaa voidaan alueellisesti hillitä. Suositukset eivät ole oikeudellisesti sitovia.

Periaatepäätöksen mukaan aluehallintovirasto (avi) voi epidemian leviämisvaiheessa rajoittaa yleisötilaisuuksien yleisömäärän enintään kymmeneen henkeen tai jopa kieltää tilaisuuksien järjestämisen kokonaan. Kiihtymisvaiheessa aveilla on oikeus arvioida olemassa olevien rajoitusten riittävyyttä riippumatta siitä, miten suuresta tilaisuudesta on kyse. Avit voivat puuttua jopa tilajärjestelyihin.

Hallitus toivoo, että kunnat ja kuntayhtymät keskeyttäisivät erityisesti aikuisten sisätiloissa tapahtuvan ryhmäharrastamisen leviämisvaiheessa. Vaihtoehtona on myös näiden harrastusten järjestäminen etänä.

Kiihtymisvaiheessakin kunnat ja kuntayhtymät voivat suositella aikuisten korkean riskin ryhmäharrastusten keskeyttämistä tai etänä järjestämistä. Korkea riski on sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tiedotteen mukaan tilanteissa, joissa lähikontakteja ja pisaratartunnan riskiä lähietäisyydellä ei voida välttää.

Epidemian perus-, kiihtymis- ja leviämisvaiheessa kunnat ja kuntayhtymät voivat antaa alueidensa ryhmämuotoiseen harrastamiseen vastaavia turvallisuusohjeita kuin yleisötilaisuuksien järjestämiseen.

Kiihtymisvaiheessa kunnat ja kuntayhtymät voivat antaa kunnallisia ja alueellisia suosituksia myös julkisten tilojen käytöstä. Leviämisvaiheessa tilojen käyttö voidaan suositella kokonaan keskeytettäväksi. Rajoitukset eivät kuitenkaan saa rajoittaa ihmisten oikeuksia muun muassa lakisääteisiin palveluihin.

Kiihtymisvaiheessa korkeakoulujen on hallituksen mukaan syytä harkita vakavasti siirtymistä etäopetukseen.

Leviämisvaiheessa etäopetukseen voivat harkintansa perusteella siirtyä myös lukiot, ammatilliset oppilaitokset, vapaan sivistystyön oppilaitokset sekä aikuisten taiteen perusopetusta ja aikuisten perusopetusta järjestävät oppilaitokset.

Valtakunnallisesti periaatepäätöksessä suositellaan mahdollisimman laajaa etätyötä julkisen sektorin työntekijöille, joiden työssä etätyö on mahdollista. Myös yksityisten työnantajien toivotaan noudattavan suositusta, mutta kukin yritys tekee omat päätöksensä.

Hallitus perustelee suositusta sillä, että mahdollisimman laaja etätyö paitsi vähentää riskejä työpaikoilla, myös helpottaa joukkoliikenteen tilannetta, kun kulkijoiden vähentyminen helpottaa turvavälien pitämistä.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut