Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon kaupungin valmiusryhmä lopetti seniorien ja työikäisten ohjatun ryhmäliikunnan sisällä – liikuntapalvelut yrittää lisätä ulkotarjontaansa

Muutos: Ohjattujen liikuntaryhmien määrä karsiutui yli puoleen, kun siirryttiin ulos.

Espoon kaupungin liikuntapalvelut ei ole järjestänyt enää viimeisten kahden viikon aikana työikäisten ja seniorien ohjattuja liikuntaryhmiä sisätiloissa.

Tätä perustellaan koronatilanteen kiihtymisvaiheella.

– Espoon kaupungin valmiusryhmä teki tämän päätöksen, jonka me saimme tiedoksi, senioriliikunnan liikuntasuunnittelija Esa Yletyinen selvittää.

Hän korostaa liikuntapalveluiden jatkavan toimintaa, jotta seniorit, erityisryhmät ja työikäiset voivat harrastaa liikuntaa turvallisessa muodossa.

Senioreille tarjontaa on ollut selvästi enemmän kuin työikäisille.

– Kysyntä on kovaa, Yletyinen tietää.

Aiemmin vierastin ulkokuntosalia.

Tapio Heino

Hän muistuttaa, ettei toimintaa ole lopetettu vaan se on siirretty ulos. Jo aiemmin syksyllä osa ryhmistä ja esimerkiksi kauppakeskuskävelyt siirrettiin ulos.

Liikuntasuunnittelija laskeskelee, että pari viikkoa sitten tehty sisäliikunnan lopettaminen koski noin 150 ryhmää.

– Nyt meillä toimii 67 erilaista ohjattua eläkeläisten liikuntaryhmää viikossa. Osa on seniori-nimikkeellä ja osassa pääosa kävijöistä on senioreja ilman tuota sanaa. Nämä ryhmät kokoontuvat päiväsaikaan ja ne ovat avoimia kaikille.

Suunnitelmissa on, että liikuntaryhmiä tulee vielä lisää.

Entisen jo alkusyksystä pyörineen tarjonnan lisäksi uutuutena on esimerkiksi ohjattua toimintaa ulkokuntosaleilla.

Nuottalahtelainen Tapio Heino on yleensä käynyt ohjatussa kuntosaliryhmässä Kivenlahdessa. Nyt se loppui yllättäen kuin seinään. Sen tilalle piti löytää jotain muuta.

– Olen nyt ensimmäistä kertaa Puolarmaarin ulkokuntosalilla. Olen monet kerran kävellyt tästä ohi, mutta aidan sisäpuolelle en ole tullut, Heino kertoo.

Kun Heino sai tietää, että Puolarmaarissa saa ohjausta ulkokuntosalilla, hän tuli paikalle suurella mielenkiinnolla.

– Nyt tiedän, mitä näillä laitteilla tehdään. Aiemmin vierastin tätä paikkaa, hän jatkaa tyytyväisenä Hanna Hallikaisen antaman opastuksen jälkeen.

Olariumin ohjaaja vetää Puolarmaarin ulkokuntosalin tuntien lisäksi jumppaa Olarin asukaspuistossa. Liikuntapalvelut järjestää ohjattuja liikuntaryhmiä sekä omana toimintanaan että ostaa sitä yhteistyökumppaneiltaan yksityisiltä toimijoilta ja seuroilta

Heino arvostaa sitä, että tällaista ohjausta on tarjolla. Hän nimittää sitä hyväksi vedoksi kaupungilta.

Nuottalahtelainen arvelee, että ilman ulkosalilla saatavaa ohjausta hän olisi saattanut jäädä odottamaan sisäliikunnan alkamista.

– Sitähän ei tässä tilanteessa tiedä, koska se taas alkaa, Heino jatkaa.

Mies vakuuttaa, että hän tulee toistekin ulkokuntosalille. Hän kiittelee sitä, että ohjausta saa ennalta tiettyinä päivinä tiettyyn aikaan.

– Kun ne laittaa viikon ohjelmaansa, ei tule lintsattua, Heino hymähtää.

Hän oli jo ennakkoon päättänyt, että lähtee Puolarmaariin säässä kuin säässä. Pieni tihkusade ei häntä haitannut.

– Vaikka olisi satanut rakeita, olisin tullut tänne katsomaan. Säähän on vain pukeutumiskysymys.

Samoilla linjoilla on Espoonlahden seniorien liikunta-aamuun osallistunut porukka.

– Emme ole sokerista. Tässä mieli virkistyy, joku huikkaa sauvakävelyn lomassa.

Toinen jatkaa siihen, että kuntoilu on sosiaalinen tapahtuma.

Tuo ryhtiä elämään, kun varaa tietyt hetket kuntoiluun. Kun sisällä ei nyt ole ryhmiä, ollaan sitten ulkona.

– Jos on hyvä sää, on aina kivempi olla ulkona.

Ensi viikon aikana liikuntapalvelujen tavoitteena on järjestää liikuntaa virtuaalisestikin. Yletyisen mukaan siinä voisi olla esimerkiksi tuolijumppaa, jota ei voi toteuttaa ulkosalla.

Liikuntapalveluiden liikuntasuunnittelija Elina Räsänen sanoo, että työikäisille on tarjolla paljon niukemmin ohjattuja tunteja kuin varttuneemmalle väestölle. Niitäkin pidetään nyt mahdollisuuksien mukaan ulkona.

Kaikkiin ohjattuihin ulkoliikuntaryhmiin osallistuminen on maksutonta eikä niihin tarvitse ilmoittautua etukäteen. Ne löytyvät osoitteesta www.espoo.fi/ohjattuliikunta.