Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Naisia ja miehiä majoitetaan samaan tupaan myös Upinniemessä – Merivoimissa idea ei ole aivan uusi

Rannikkoprikaatissa Kirkkonummen Upinniemessä alkaa kokeilu, jossa nais- ja miesvarusmiehiä majoitetaan samoihin tupiin. Kokeilu alkoi kolmessa joukko-osastossa viime keväänä ja kesänä, tiedottaa Merivoimat.

Upinniemessä siirrytään joiltakin osin yhteismajoitukseen, kun vuoden ensimmäinen saapumiserä astuu palvelukseen 4. tammikuuta. Kokeilu on vapaaehtoinen ja jatkuu puolustusvoimissa ainakin ensi vuoden loppuun.

Tulevien varusmiesten halukkuutta kokeiluun osallistumista on kysytty jo ennen palvelusta lähetetyssä alokaskirjeessä. Yhteismajoituskokeiluun osallistuminen edellyttää kaikkien samassa tuvassa majoittuvien suostumusta.

Tavoitteena on majoittaa yhteistupiin suunnilleen yhtä paljon miehiä ja naisia.

Kokeilu koskee ainoastaan majoittumista kasarmilla eikä se vaikuta maastoharjoitusten majoitusjärjestelyihin.

Yhteistuvissa majoittuville miehille ja naisille on järjestetty erilliset sosiaalitilat.

Maavoimissa keväällä 2020 alkaneen kokeilun on havaittu puolustusvoimien mukaan parantaneen yhteishenkeä ja tiedonkulkua.

– Tässä ei ole täysin uudesta asiasta kyse, sillä Merivoimien aluksillahan yhteismajoitus on ollut käytössä jo 1990-luvun lopulta saakka. Näihin kokemuksiin ja myös Maavoimista saatujen ensiarvioiden perusteella yhteismajoitus on toimiva järjestely, sanoo Rannikkoprikaatin komentaja, kommodori Janne Huusko Merivoimien tiedotteessa.

Merivoimissa aloittaa 4. tammikuuta palveluksensa noin 1 700 alokasta, joista naisia on noin nelisenkymmentä. Rannikkoprikaatissa palveluksen aloittaa noin 1100 alokasta.

Toiminta varuskunnissa jatkuu edelleen korona varjossa. Palveluksen alussa alokkaat jaetaan kolmeen osastoon.

Päänsääntöisesti osastot noudattavat 2+2+2-rotaatiota, josta neljä viikkoa ollaan palveluksessa ja kaksi viikkoa lomajaksolla. Osastot eivät ole tekemisissä keskenään palveluksen aikana.

Lisäksi yksiköissä kiinnitetään huomioita käsihygieniaan, siivoukseen sekä tarjotaan kasvomaskeja käyttöön.