Korona laittoi espoolaisen ruoka-alan moniottelija Jaakko Impiön työsuunnitelmat uusiksi – "Selitämme, miksi joku asia tehdään juuri näin"

Ruoka: Kokin suunnitelmat menivät uusiksi, kun korona runteli ravintola-alaa.

Korona laittoi kotikeittiössään kuvatun Jaakko Impiön työsuunnitelmat uusiksi. Hän perusti nopealla aikataululla oman yrityksen, joka tekee muun muassa ruokaan liittyviä videoita. Päivi Tuovinen
Johanna Halava

Johanna Halava

Jaakko Impiö, 24, on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt nähdä paljon ravintola-alalla.

Hän valmistui kokiksi Ravintolakoulu Perhosta poikkeusjärjestelyin vuodessa. Opiskeluaikana hän oli harjoittelijana useassa ravintolassa, muun muassa Palacessa. Hän on myös työskennellyt Ranskassa maailman parhaaksi valitussa ravintolassa. Hiljattain Impiö loi oman menunsa The Platform.pro-alustalle nimekkäiden suomalaisten keittiömestarien rinnalle. Nyt hänellä on oma ruoka-alan yritys Tastery, joka tekee reseptiikkaa ja muuta ruokaan liittyvää sisältöä.

Juristiperheen vesa haaveili itsekin juristin urasta 17–18-vuotiaana. Ovet oikeustieteelliseen eivät kuitenkaan auenneet ylioppilaskirjoitusten jälkeen.

– Se oli onni onnettomuudessa, Impiö sanoo jälkeenpäin.

Myös ravintola-ala oli ollut mielessä jo aiemmin, sillä ruoka on ollut Impiölle intohimo jo pitkään.

– Tv:llä on ollut osansa siinä. Siskon kanssa katsottiin paljon muun muassa Gordon Ramsayta.

Jos haluaa pärjätä tällä alalla, Ranska ja muuta maailmaa on hyvä nähdä.

Ramsay on brittiläinen kokki ja televisiopersoona, joka on saanut ravintolalleen kolme Michelin-tähteä.

Perhossa opiskellessaan Impiö oli harjoittelijana ravintola Jordissa, jossa työskenteli myös kokki Sylvester Soisalo. Soisalon lähtiessä ravintola Palaceen mukaan pääsi myös Impiö.

– Olihan se hienoa olla Suomen ravintolaskenen huipulla. Olin siellä muutaman kuukauden harjoittelijana, kunnes lähdin Ranskaan.

Impiö oli jo aiemmin päättänyt, että haluaa lähteä Ranskaan.

– Jos haluaa pärjätä tällä alalla, Ranska ja muuta maailmaa on hyvä nähdä.

Impiö oli tutustunut Palacessa ollessaan Michelin-kokki Sasu Laukkoseen.

– Laukkonen tarvitsi jonain viikonloppuna jeesiä ravintola Orassa. Minulla oli silloin vapaata ja menin avuksi, Impiö kertoo.

Laukkonen auttoi Impiötä Ranskaan lähdössä olemalla yhteydessä ravintola Mirazuriin.

Impiöllä ei kuitenkaan ollut paikkaa tiedossa, kun hän päätti kaikesta huolimatta lähteä matkaan.

– Nizzan lentokentällä sain Mirazurista viestin, että keittiö on täynnä, mutta voit tulla käymään.

Keittiö tosiaan oli täynnä, mutta salissa oli paikka auki. Impiö pyydettiin koevuoroon tarjoilijaksi seuraavaksi päiväksi.

– Pääsin saliin puoleksi vuodeksi ja sen jälkeen olin keittiössä puoli vuotta.

Mirazur valittiin samana vuonna The World’s 50 Best Restaurants -äänestyksessä maailman parhaaksi ravintolaksi.

– Kokonaisuus ratkaisi, uskoo Impiö.

– Siellä kaikki on mietittyä, mikään ei ole sattumaa. Ravintolalla on uniikki sijainti vuorenrinteessä. On meri ja oma puutarha. Ruoka on tosi hyvää, kaunista ja taidolla tehtyä. Tarjoilu sujuu saumattomasti ja kaikki vaikuttaa vaivattomalta, vaikka ei ole sitä.

Espoon keskuksessa asuvan Impiön oli Ranskasta palattuaan tarkoitus katsoa ravintola-alaa hallinnolliselta puolelta.

– Oli jo sovittu, että ottaisin erään ravintolayksikön hoitaakseni, kun korona tuli ja muutti suunnitelmat.

Ravintola-alan jouduttua koronaepidemian vuoksi vaikeuksiin, Impiö perusti nopealla aikataululla Tasteryn, joka työllistää hänet nyt.

Reseptejä on tarjolla pilvin pimein, millä Tastery aikoo erottua joukosta?

– Erotumme tekemällä videoita, joilla ammattikokki näyttää, kuinka ruoka tehdään.

– Selitämme ihmisille, miksi jokin asia tehdään juuri näin. Että miksi esimerkiksi pannun tulee olla tietyssä vaiheessa todella kuuma.

Impiön mukaan Tastery on suunnattu erityisesti ruoanlaitosta kiinnostuneille nuorille, jotka haluavat ymmärtää kokkaamisesta enemmän.

Hiljattain Impiö on aloittanut ruokaohjelman kuvaukset. Ohjelma on aikanaan katsottavissa Tasteryn sivuilla ja some-alustoilla. Hän tekee Tasteryssa myös catering-palveluita, konsultointia ja kaupallista sisältöä muun muassa elintarvikeyhtiöille.

Oma ravintola ei ole Impiön haaveissa ainakaan juuri nyt.

– Minullakin on nyt menu The Platform.pro -alustalla. Se on vähän niin kuin oma ravintola tällä hetkellä.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut