Riittääkö eläke elämiseen? Erityisesti naisilla huoli toimeentulosta

Tutkija arvioi, että huoli eläkkeiden riittävyydestä voi liittyä naisten keskimäärin matalampaan eläketasoon. Kuvituskuva eläkeläisten tuolijumpasta. Arkisto / Mari Kosonen
Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Eläketurvakeskuksen (ETK) tuoreen tutkimuksen mukaan pienituloisten eläkeläisten toimeentulosta on huolestunut kolme neljästä suomalaisesta. Naiset ovat toimeentulosta huolissaan miehiä useammin.

– Naisista toimeentulohuolta kokee neljä viidestä, miehistä vain kaksi kolmesta. Sukupuolten välinen ero on selkeä, ETK:n erikoistutkija Liisa-Maria Palomäki sanoo tiedotteessa.

Tutkija arvioi, että huoli eläkkeiden riittävyydestä voi liittyä naisten keskimäärin matalampaan eläketasoon. Matalan eläketason syynä ovat usein naisten pienemmät ansiotulot. ETK:n keväällä julkaiseman tiedotteen mukaan keskimääräinen kokonaiseläke oli vuonna 2019 Suomessa 1 716 euroa kuukaudessa. Miesten keskieläke oli 1 937 euroa kuukaudessa, ja naisten 1 533 euroa eli reilun viidenneksen vähemmän.

Myös eläkeläisten väliset tuloerot ja eläkevarojen sijoitustoiminnan riskit huolestuttavat naisia yleisemmin kuin miehiä.

– Ajatus siitä, että itse eläkeläisenä jää heikompaan tuloasemaan, voi heijastua naisten yleisempänä huolena eläkeläisten välisistä tuloeroista ja pienituloisten eläkeläisten toimeentulosta, Palomäki toteaa.

Huolista huolimatta seitsemän kymmenestä suomalaisesta pitää eläkejärjestelmää luotettavana. Luottamus on muita yleisempää ikääntyneiden, parisuhteessa olevien, korkeammin koulutettujen sekä terveytensä hyväksi kokevien joukossa.

Palomäki näkee suomalaisten luottamuksessa ristiriitaisiakin piirteitä.

– Vaikka enemmistö luottaa eläkejärjestelmään, kuitenkin vain joka neljäs pitää eläkejärjestelmää oikeudenmukaisena tai selkeänä, hän sanoo tiedotteessa.

Naiset, terveytensä huonoksi kokevat ja matalasti koulutetut kokivat eläkejärjestelmän oikeudenmukaiseksi muita harvemmin. He myös suhtautuivat eläkkeiden riittävyyteen muita kriittisemmin.

ETK:n tutkimuksen mukaan luottamus eläkevarojen sijoitustoimintaan ja näkemys sijoitustoiminnan riskeistä ovat yhteydessä yleiseen eläketurvan luottamukseen. Eläkevarojen hoidon luotettavaksi kokevat suomalaiset luottavat useammin myös eläkejärjestelmään. Myös sijoitustoiminnan riskeistä vähemmän huolestuneet suomalaiset pitävät eläketurvaa useammin yleisesti ottaen luotettavana.

Tutkimuksen aineisto kerättiin lomakekyselyllä syys–joulukuussa 2019. Kyselyyn vastasi 1 757 iältään 25–67-vuotiasta suomalaista.

Eläkkeelle vai ei? Jo yksi lisävuosi työssä nostaa roimasti loppuelämän nettotuloja – jos terveyttä riittää

Eläkeläisten asumistukeen hyväksyttäviä asumismenoja korotetaan – näin tuki muuttuu

"Iltapäivällä lähetän vielä parille ystävälle tekstiviestin" – Eläkkeellä oleva psykologi Pirkko Lahti keksi soittoringin, jonka avulla ikääntyvät ihmiset pitävät huolta toisistaan

Vain 15 prosenttia määräaikaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle joutuneista palasi töihin pysyvästi – isoja eroja ammattiryhmien kesken

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut