Espoo on rokottanut vähemmän kuin väkiluvultaan pienemmät Vantaa ja Tampere – syy löytyy väestörakenteesta

Koronarokotusvuorossa ovat tänä vuonna 85 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat espoolaiset. Kai Skyttä
Johanna Halava

Johanna Halava

Espoossa oli keskiviikkona päivitettyjen tietojen mukaan annettu ensimmäinen annos koronarokotetta 4 570 henkilölle, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronarokotusten seurantasivustolta.

Samaan aikaan väkimäärältään Espoota pienemmissä kaupungeissa, kuten Vantaalla, Tampereella ja Turussa, on rokotettu useampi ihminen. Vantaalla ensimmäisen annoksen koronarokotetta oli keskiviikkona saanut THL:n tietojen mukaan 6 058, Tampereella 6 540 ja Turussa 7 554 henkeä.

– Rokotteita ei ole jaettu kunnille väestömäärän mukaan, vaan kulloinkin rokotettavana olevien ryhmien koon mukaan, selittää Espoon perusturvajohtaja Sanna Svahn.

– Espoon luku selittyy sillä, että täällä on suhteessa vähemmän ikäihmisiä.

Espoon väestörakenne on hieman nuorempi kuin koko maassa ja esimerkiksi Vantaalla, Turussa, Tampereella ja Helsingissä.

Rokotettavat ryhmät perustuvat THL:n suosituksiin. Rokottaminen aloitettiin koronapotilaita hoitavasta terveydenhuollon henkilöstöstä sekä ympärivuorokautisen hoivan asukkaista ja henkilöstöstä. Espoon hoivakotien asukkaat ovat jo saaneet ensimmäisen rokoteannoksen.

Toisena vuorossa ovat ikääntyneet eli yli 70-vuotiaat ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia. THL:n mukaan perussairauksista kärsivien rokotusjärjestykseen vaikuttaa se, kuinka rokote tehoaa näissä ryhmissä.

–  Ikääntyneiden ryhmä on iso. Espoossa on lähdetty liikkeelle tänä vuonna 85 vuotta täyttävistä ja sitä vanhemmista, toteaa Svahn.

Heidän lisäkseen rokotusvuorossa ovat nyt heidän omaishoitajansa ja samassa taloudessa asuvat yli 65-vuotiaat. Myös sote-henkilöstön rokottaminen jatkuu toisella rokoteannoksella.

Espoo odottaa edelleen ensi viikoksi 1 700 rokotusannosta, eli samaa määrää kuin tällekin viikolle.

Koronarokotteen toisen annoksen oli keskiviikkona päivitettyjen tietojen mukaan saanut Espoossa 790 henkeä. Vantaalla luku oli 693, Tampereella 972 ja Turussa 1 165.

Svahn muistuttaa, että edelleen on syytä huolehtia käsienpesusta, käyttää maskia ja noudattaa turvavälejä.

– Esimerkiksi hoivakodeissa vierailtaessa läheisten pitää muistaa nämä asiat. Ennen kuin tiedetään, voiko rokotettu levittää koronaa tai sairastua taudin lievään muotoon.

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut 57 espoolaista kaupungin omien ja ostopalvelujen piirissä. Se on kolme enemmän kuin maanantaina.

Ilmaantuvuusluku eli uusien tartuntojen määrä 100 000 asukasta kohti kahden viikon tarkastelujaksolla oli torstaina 153.

Torstaihin mennessä Espoossa oli todettu 4 899 koronatapausta. Luvussa ovat mukana myös jo taudista parantuneet.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut