Gumböleen rakennettu kalatie ei kestänyt ensimmäistä talveaan – "Vesi mennyt harjasta yli ja vienyt maat mennessään"

Gumbölen kalatie valmistui viime syksynä. Vaelluskalat pääsevät sitä pitkin Myllykosken padon yläpuolelle. Arkisto/Sirpa Repo
Sirpa Repo

Sirpa Repo

Gumbölenjokeen viime vuonna tehty kalatie on sortunut kahdesta eri kohdasta. Kalatien tarkoitus on mahdollistaa vaelluskalojen nousu ylävirtaan Gumbölenjoessa Myllykosken padon kohdalla.

Espoon kaupunkitekniikan keskuksen rakennuttajainsinööri Osmo Tiililä myöntää että tapahtunut tuli kaikille melkoisena yllätyksenä. Hänen mukaansa kalatie ei ole kestänyt kovaa talvea.

– Uoman vesi on jäätynyt kovilla pakkasilla ja sen päälle on noussut vettä. Vesi on sitten mennyt harjasta yli ja vienyt maat mennessään. Kalatie ei ole varsinaisesti sortunut uomaan vaan vesi on syönyt maat eli penger on auennut, Tiililä selvittää.

Hän tuumii, että jatkossa on seurattava, miten kalatie pysyy kunnossa.

Tiililä arvioi, että kalatien korjaamiseen kuluu parisen viikkoa. Koska maa on jäässä, korjaamaan ryhdytään vasta sulan maan aikaan.

– Kyllä se kuntoon laitetaan. Aivan samanlaista siitä emme kuitenkaan saa, jollainen se oli viime lokakuussa.

Gumbölen kalatiellä on mittaa 200 metriä ja uomalla suurimmillaan leveyttä vajaat kaksi metriä. Korkeuseroa matkalla on runsaat viisi metriä.

Kalatie maksoi 300 000 euroa, josta Espoon kaupungin osuus oli 240 000 euroa.

Tiililä ei lähde arvioimaan kuinka paljon kalatien korjaus tulee maksamaan.

Lue myös: Kalatie avaa uhanalaiselle taimenelle reitin kohti Nuuksion vesiä, kenties ensimmäistä kertaa satoihin vuosiin – "Valtavan hieno juttu"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut