Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiukkoja liikkumisrajoituksia esitetään – käytännössä Kirkkonummen ja Espoon raja lähes suljettaisiin

Hallitus esittää lakia, jolla voitaisiin ottaa käyttöön järeät liikkumisrajoitukset koronaepidemian hillitsemiseksi ja myös maskipakkoa määrätyillä alueilla.

Lakiesitys menee eduskuntaan. Jos laki hyväksytään, sen jälkeen rajoitukset voidaan ottaa käyttöön asetuksella, jos niin halutaan.

Liikkumisrajoitusten yhteydessä on puhuttu pääkaupunkiseudusta ja Turusta. Helsingin seudun kehyskunnat, kuten Kirkkonummi eivät kuuluisi rajoitusalueeseen ellei epidemiatilanne pahene oleellisesti.

Lakiesityksen mukaan kodin ulkopuolella saisi liikkua vain välttämättömillä asioilla. Ulkoilu olisi sallittua lähipiirin tai korkeintaan kahden muun henkilön ryhmässä.

Esimerkiksi Kirkkonummella mahdollinen liikkumisrajoitus pääkaupunkiseudulla vaikuttaisi monien arkielämään, koska rajoitusalueelle kuten Espooseen ja Helsinkiin ei saisi mennä ilman pätevää syytä.

Poikkeustapauksia on lakiesityksessä lueteltu toistakymmentä. Yksi niistä on työssäkäynti, jos etätyö ei ole mahdollista.

Esimerkiksi muuten vain kauppakeskukseen ei saisi Kirkkonummelta mennä vaikkapa Espooseen.

Rajoitusalueelta ei myöskään saisi tulla pois, muuta kuin välttämättömissä asioissa.

Omalle loma-asunnolle saa mennä muualle Suomeen, mutta ei esimerkiksi viikoksi vuokratulle mökille.

Lain voimaantulon aikataulusta ei ole varmuutta. Se saattaa ehtiä pääsiäiseksi. Laki olisi määräaikainen ja voimassa 14.5. saakka.

Lakiesitykseen sisältyy myös maskipakko sisätiloissa ja julkisissa liikennevälineissä.

Rajoitusten valvonta jäisi poliisin tehtäväksi. Rikkomuksesta voisi saada sakon.