Toimittaja ja keittokirjailija Sanna Mansikkamäki sanoo, että pääsiäisenä on monta päivää aikaa herkutella. Kananmuna on pääsiäisen symboli. Mansikkamäki kannustaa ideoimaan ja tarjoamaan kotona kananmunabrunssin.
Hänen kirjoittamassaan Muna-kirjassa on useita reseptejä, joista löytyy ideoita pääsiäispöytään.
– Hauskin resepti ja pääsiäisen hitti on kiinalaiset teemunat, jotka toimivat koristeena, mutta ovat myös syötäviä.
Kananmuna keitetään teevedessä lähes kovaksi. Vesi jäähdytetään. Munan pinta rikotaan kevyesti lusikalla nakuttaen, mutta kuorta ei irroteta. Munat laitetaan takaisin teeveteen, ja annetaan olla yön yli jääkaapissa. Tee imeytyy rikkoutuneisiin munankuoriin, ja munasta tulee marmorikuvioinen.
Toinen pääsiäisbrunssilla toimiva resepti on Mansikkamäen mukaan paholaisen munat.
Se on klassikko-ohje ja helppo: keitetyt kananmunat täytetään tulisella kastikkeella.
Kiinalaiset teemunat kruunaavat tarjoilupöydän.
Mansikkamäki suosittelee ostamaan luomumunia.
– Muna on eläinperäisistä proteiineista ekologisin vaihtoehto. Se on hyvä proteiinin lähde.
Uusimpien tutkimusten mukaan kananmunaa ei tarvitse vältellä myöskään terveyssyistä.
– Kunhan muna on luomua. Ideana on, että kanat voivat hyvin, ja ne on ruokittu muilla kuin synteettisellä ruualla.
Kiinalaiset teemunat
6 kananmunaa
mustaa teetä tai esimerkiksi savuteetä
Lapsang Souchong keittämiseen Mustasta teestä tulee paras lopputulos. Savutee tuo muniin upean aromin.Keitä teevesi valmiiksi. Keitä munia 4 minuuttia teessä. Nosta munat keittoteestä ja riko munien kuori särölle pyörittämällä munaa työtasoa vasten. Älä kuitenkaan poista kuorta. Laita munat takaisin teeveteen ja
keitä vielä 4 minuuttia. Nosta kattila liedeltä ja jätä munat jäähtymään veteen. Anna munien värjäytyä liemessään noin 6 tunnin ajan jääkaapissa. Ne säilyvät viileässä noin 3 vuorokautta. Tarjoile munat aasialaisten nuudelikeittojen kanssa, sellaisenaan salaatissa tai pilkottuna aasialaisissa nuudeliruoissa tai pääsiäisbrunssilla.
Paholaisen munat
3 kananmunaa
½ dl majoneesia (kirjassa sivu 140)
2 rkl smetanaa
3 tl Sriracha-chilikastiketta tai
muuta tulista chilikastiketta
4 tippaa Tabascoa
2 tl punaviinietikkaa
1 tl tulista sinappia
1 tl hunajaa
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
Koristeluun
4 viipaletta pekonia
2 rkl vaahterasiirappia
Lisäksi
hienonnettua ruohosipulia
chilirouhetta
Keitä munat koviksi ja jäähdytä ne. Halkaise munat ja erottele keltuainen ja valkuainen. Valkuainen toimii kulhona kastikkeelle.
Laita tehosekoittimeen kovaksi keitetyt keltuaiset, majoneesi, smetana, chilikastike, tabasco, punaviinietikka, sinappi ja hunaja. Sekoita tasaiseksi tahnaksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Tämä onnistuu myös isossa huhmaressa sekoittaen. Lusikoi täyte pursotinpussiin. Pursota täyte valkuaisen kuoppaan.
Paista pekoni rapeaksi ja valele pekoniviipaleet vaahterasiirapilla. Anna jäähtyä ja hienonna rouheeksi. Koristele munat pekonirouheella ja yrteillä. Voit lisätäkoristeeksi myös chilirouhetta.
Reseptit: Muna-kirja, Parhaat reseptit: Sanna Mansikkamäki, Readme 2017.