Espoo teki uuden ennätyksen koronatartuntojen määrässä – 12–15-vuotiaiden rokotukset saattavat alkaa jo ensi viikolla, kun koulut alkavat

Pandemia: Torstaina todettiin 94 tartuntaa.

Sairaalapotilaiden määrä ei ole vielä lähtenyt Espoossa nousuun. Kuvituskuva. Arkisto / Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Espoossa on muutaman viikon tauon jälkeen palattu koronan pahimpaan vaiheeseen eli leviämisvaiheeseen.

Torstaina ilmaantuvuusluku oli 248. Se tarkoittaa laboratoriovarmistettujen koronatartuntojen määrää 100 000 asukasta kohti 14 vuorokauden aikana. Ilmaantuvuusluku on noussut kovaa vauhtia, koska maanantaina se oli 216.

– Uusia tartuntoja todettiin torstaina 94 ja se on suurin lukema koko epidemia-ajalta, perusturvajohtaja Sanna Svahn sanoo.

Keskiviikkona tartuntoja tilastoitiin 60 ja tiistaina 45.

Kahden viikon kuluessa koronatestejä on tehty keskimäärin 1 300 päivässä.

– Nyt pitää sietää epävarmuutta. Olemme odottavalla kannalla ja mietimme, millaisia rajoituksia pitäisi tehdä. Tilannetta ei voi suoraan verrata kevääseen, koska vanhusväestö on hyvin kattavasti saanut kaksi rokotetta ja ne suojaavat hyvin vakavalta tautimuodolta. Lisäksi rokotusta on jo tarjottu kaikille yli 16-vuotiaille.

Espoossa on jo valmisteltu 12–15-vuotiaiden rokottamista. Hallitus hyväksyi 12–15 -vuotiaiden rokotusten aloittamisen torstaina.

– Rokotukset alkavat mahdollisesti ensi viikolla, kun koulut alkavat, Svahn sanoo.

THL:n mukaan elimistön puolustusjärjestelmä aktivoituu heti rokotuksen jälkeen. Suomessa käytössä olevien rokotteiden suojatehossa ei ole juurikaan eroa, ja täyden rokotussarjan antama suoja on kaikilla erinomainen.

Koronarokotus ei kuitenkaan täysin poista tartunnan saamisen ja tartuttamisen riskiä.

– Kaikkien pitää edelleen huolehtia käsien pesemisestä, käyttää maskia, noudattaa turvaväliä ja muita ohjeita viruksen leviämisen ehkäisemiseksi, Sanna Svahn muistuttaa.

Koronatilanteen kehittymistä seurataan Espoossakin tarkasti. Ainakaan vielä sairaalapotilaiden määrä ei ole lähtenyt jyrkkään nousuun eikä kuolleisuus ole lisääntynyt.

– Kohti normaalia pitäisi mennä, koska perusterveydenhuollolla on muitakin hoidettavia asioita kuin korona. On selvää, että rokottaminen on hoidettava, mutta samalla muita asioita jää tekemättä. Kun hoito viivästyy, monien kansansairauksien hoito menee retuperälle.

Myös Kirkkonummella tartuntamäärät ovat kasvussa. Kirkkonummen kahden viikon ilmaantuvuusluku lähenee maaliskuun huippua, joka oli 237. Tällä hetkellä ilmaantuvuus on 217.

Kuluneella viikolla tartuntoja tuli torstaihin mennessä ilmi 37.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut