Mistä johtuu ravintoloiden työvoimapula? – Menestysravintolan johtaja kritisoi hallitusta ja viranomaisia kovin sanoin: "Pitäisi selventää, kuka päättää ja mistä ja milloin"

Hangon Makaronitehdas -ravintola on auki kesäisin. Kasvun myötä ravintolassa on pohdittu mahdollisuutta ympärivuotiseen aukioloon. Pressikuva

Mikko Välimaa

Hankaluus löytää sopivia työntekijöitä ravintoloihin on puhuttanut ravintola-alaa ja poliittisia päättäjiä tänä kesänä.

Myyntiään rajusti kasvattaneen Hangon Makaronitehdas -ravintolan toimitusjohtaja Merja Rahkola-Toivanen sanoo, että työvoimapulan taustalla vaikuttaa koronatoimien luoma epävarmuus.

– Hallituksen ja viranomaisten sekava linja on lisännyt epävarmuutta ravintola-alalle järkyttävän paljon ja se näkyy työntekijöiden hakeutumisessa muille aloille. Aivan ensimmäiseksi pitäisi selventää, kuka päättää ja mistä asioista ja milloin. Tämä on iso yhteiskunnallinen ongelma, sanoo tiedotteessa.

Tiedotteessa todetaan, että kovin pula ravintoloissa on kokeista. Osa työntekijöistä on tiedotteen mukaan vaihtanut alaa ja osa on valinnut korvauksilla elämisen.

– Meidän onni on ollut se, että meillä on paljon jokakesäisiä työntekijöitä ja olemme saaneet kierrätettyä työntekijöitä muista ravintoloistamme. Koko työntekijätiimi on venynyt aivan valtavasti, Rahkola-Toivanen toteaa tiedotteessa.

Ensi kesän rekrytointeja yritys aikoo aikaistaa tammi–helmikuulle. Rahkola-Toivanen ennakoi, että Hangossa ensi vuoden matkailukesä tulee olemaan entistä vilkkaampi.

Hangon Makaronitehdas on tunnettu tuoreluomupastasta ja samppanjasta. Tämän kesän ennätyspäivänä Hangossa valmistettiin 987 pasta-annosta. Tiedotteen mukaan myynti kasvoi 20 prosenttia, vaikka taustalla oli viime kesän 40 prosentin kasvu.

Myös Hangossa toimiva Classic Pizza -ravintola teki kesällä myyntiennätyksensä, kun yhden päivän aikana myytiin 1038 pizzaa.

Rahkola-Toivasen mukaan molempien ravintoloiden asiakkaat tulevat valtaosin kotimaasta.

Ulkomaiset asiakkaat ovat tulleet lähinnä Virosta ja Ruotsista.

Ravintoloiden suosiota lisäsi se, että Eckerö Line ja Viking Line järjestivät risteilyjä Hankoon.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut