Huomenna vietetään Espoo-päivää – katso tästä resepti ja pyöräytä viralliset Espoo-päivän leivokset, jotka sulivat kesävieraiden suussa jo sata vuotta sitten

Espoo-päivänä leivotaan 1900-luvun vaihteessa huvilayhteisöissä nautittuja wienereitä. Timo Porthan

Heli Koivuniemi

Espoon järvien ja meren rannat olivat haluttuja huvilapaikkoja pääkaupungin perheille 1900-luvun alkupuolella. Kesäksi Espoon huviloilleen ja kartanoihin muuttaneet perheet viettivät iloista kesäelämää. Kesäjuhlat, kekkerit ja kiireettömät kahvitteluhetket olivat tyypillisiä. Vehnää oli jo saatavilla 1800-luvun loppupuolella, mikä mahdollisti herkkujen leipomisen.

Kesäjuhlissa yksi suosituimmista herkuista oli briossia muistuttava Herrasväen Wienerleipä, jonka alkuperän arvellaan löytyvän eteläisestä Euroopasta.

Lauantaina 28. elokuuta juhlistettavan Espoo-päivän perinteeksi ovat nousemassa Espoo-päivän Wienerleivokset. Wienerleivoksia voi leipoa kotona tai ostaa valmiina. Niitä myydään lauantaina muun muassa Café Otsolahdessa, Café Mellstenillä, Lepuskin puistokirpparilla Alberganespan puistossa, Mäkkylän taiteilijatalossa ja Lillehemtin puistossa.

Leivonta- ja herkutteluhetkiä voi jakaa ja seurata sosiaalisessa mediassa: #espoopaiva #esbodagen #espooday.

Espoo-päivän wienerleivokset (noin 15–20 kappaletta)

Taikina:

150 g voita tai kasvimargariinia

2 rkl sokeria

2 kananmunaa*

40 g hiivaa

6 dl vehnäjauhoja

1 dl maitoa tai kasvimaitoa, esim. kauramaito

Täyte:

100 g voita tai kasvimargariinia

100 g tomusokeria

3 tl vaniljasokeria

Voiteluun:

1 kananmuna tarvittaessa * Yhden kananmunan voi korvata esimerkiksi 1 rkl peruna- tai maissitärkkelyksellä ja 1 tl leivinjauheella.Vatkaa joukkoon 1 rkl öljyä ja 2 rkl vettä. Vatkaa kuohkeaksi ja lisää seos taikinaan raa’an kananmunan tavoin.

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää kananmunat maitoon ja sekoita hyvin.

Lisää huoneenlämpöinen pehmeä voi, sokeri ja jauhot ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Kaulitse taikina levyksi. Vatkaa täytteen tomusokeri, pehmeä voi ja vaniljasokeri vaahdoksi.

Levitä täyte taikinalevyn päälle. Rullaa levy ja leikkaa siitä noin kolmen sentin paksuisia viipaleita. Laita rullat leivosvuokiin. Anna nousta noin tunti. Voitele leivokset halutessasi kananmunalla ja paista 250 asteessa noin 10–12 minuuttia.

Tarja Rae: Keittiömuistoja ja ruokaohjeita Espoosta

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut