Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

PianoEspoo tarjoilee sodan, rauhan ja rakkauden säveliä – yksi vetonauloista on ilmaistapahtuma, joka on "aseistariisuvan hurmaava kokemus"

Musiikki: Juhliva PianoEspoo käsittelee suuria teemoja. Taiteellinen johtaja rohkaisee tulemaan konserttiin vaikka arkivaatteissa.

PianoEspoo-festivaali tuo jälleen Espoon ja Helsingin konserttisaleihin kansainvälisiä tähtiä, kotimaisia huippuja ja nuoria pianisteja. Tänä vuonna festivaali juhlii 30-vuotista taivaltaan.

Juhlafestivaalin ohjelman on suunnittellut festivaalin taiteellinen johtaja, espoolainen pianisti Paavali Jumppanen. Hän kertoo pyöritelleensä ensin mielessään Venäjä-teemaa, koska venäläinen pianomusiikki on upeaa ja se on meitä Suomessa monin tavoin lähellä. Siitä teema laajeni Itämeren alueelle, Suomeen, Puolaan ja Baltiaan.

Juhlafestivaalin teemoja ovat sota ja rauha, usko ja rakkaus.

– Prokofjevin Sotasonaatit halusin ohjelmaan pianomusiikin mahtavana kulttiohjelmana, sille puolestaan halusin vastinparista rauha-teeman, joka kuullaan Brentano-kvartetin konsertissa Ritarihuoneella, Paavali Jumppanen kertoo.

Tapahtuman järjestää voittoa tuottamaton yhdistys, joka tekee töitä sen eteen, että musiikkia saadaan tarjolle hyvien taiteilijoiden esittämänä ja että lippujen hinnat pysyvät edullisina. Lisäksi festivaalilla on monia ilmaistapahtumia.

– Kannattaa rohkeasti tulla kuuntelemaan mitä tahansa konserttia. Musiikki on meille kaikille lahja. Konserteissa esiintyy muusikoita, jotka rakastavat sitä mitä tekevät, konserttiin saa tulla arkivaatteissa ja viime tinkaan ja siellä saa vaikka ottaa torkut, Jumppanen rohkaisee.

Juhlafestivaalin teemoja ovat sota ja rauha, usko ja rakkaus.

Hän suosittelee ihan kaikille nuorten Tapiola-pianokilpailua, jota käydään lähes joka päivä 8.–14. marraskuuta. Tilaisuuksiin on III-sarjan finaalia lukuun ottamatta vapaa pääsy.

– Musiikkiopistolaisten lasten ja nuorten taito ja persoonallisuus ovat aseistariisuvan hurmaava kokemus, Jumppanen sanoo.

Paavali Jumppanen jättää PianoEspoon tämän kauden jälkeen.

– On ollut aivan upeaa saada toimia PianoEspoo-festivaalin taiteellisena johtajana. Tapahtumalla oli suorastaan legendaarinen maine ja vahva perinne siellä aloittaessani. Lähdimme silti uudistamaan tapahtumaa. Halusimme erityisesti korostaa nuorten pianistien ja musiikkiopistojen roolia festivaalilla. Tästä syntyi laaja nuorten konserttien ohjelma sekä Tapiola-pianokilpailu.

Jumppasen mukaan toinen iso asia oli laajentaa repertuaaria kaikkeen sellaiseen musiikkiin, jossa pianolla on keskeinen rooli. Tästä on päästy liediin, kamarimusiikkiin, avantgardeen ja aina vieraileviin orkestereihin.

– Lisäksi on haluttu vaalia soolopianoresitaalia omana taidemuotonaan. Aivan aluksi PianoEspoo-festivaalilla kuultiin viikon verran soolokonsertteja. Välillä niitä oli vähemmän, mutta esimerkiksi tällä kertaa taas melko monta. Osassa niistä esiintyy useita soittajia ja lisäksi joukossa on konsertteja, joissa on rinnan sooloteoksia ja kamarimusiikkia.

Jumppanen jättää PianoEspoon tämän kauden jälkeen. Hän nostaa esiin hienoina muistoina viime vuosilta myös Australian Chamber Orchestran vierailun ja vuoden 2019 megasuuren Beethoven Akademie 1808 -konsertin.

– Olen halunnut ajatella festivaalin sellaisena tapahtumana, jolloin on mahdollista ja syytä toteuttaa sellaisia ohjelmia, joita muuten ei ole mahdollista järjestää. On ollut hienoa olla tämän tapahtuman peräsimessä omassa kotikaupungissani.