Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli 500 000 soittokertaa Spotifyssä – Espoossa varttunut suomalais-ranskalainen etnoartisti Sarah Palu nousi esikoisalbumillaan suoraan kansainvälisille hittilistoille

Festivaali: Sarah Palu löi heti läpi esikoisalbumillaan, jonka kappaleet ovat soineet Spotifyssä puoli miljoonaa kertaa.

Suomalais-ranskalainen säveltäjä-muusikko Sarah Palulle 12. maaliskuuta 2020 oli erikoinen päivä: hänellä oli käsissään uunituore albumi Ikivirta, mutta heti seuraavalla viikolla Suomessa tuli voimaan covid19-pandemian aiheuttamat poikkeusolot. Vaikka kaikki uuden levyn julkaisuun liittyvät keikat peruuntuivat, Sarah koki käyneensä kiertueella – musiikki levisi internetin kautta ja hän sai albumistaan palautetta eri puolilta maailmaa.

Nyt Sarah Palu on innoissaan, koska hän pääsee ensimmäistä kertaa esittämään albuminsa musiikkia elävälle yleisölle konserttisaliin Etnosoi!-festivaaliin liittyvällä keikalla Sellosalissa.

Sarah Palun musiikissa soivat sekä suomalainen kantele että ranskalainen kelttiharppu, joka on siellä perinteinen soitin. Kantele on kulkenut mukana siitä asti, kun hän määrätietoisesti 5-vuotiaana ilmoitti haluavansa soittaa kanteletta.

Lähimaissa, Venäjällä, Virossa ja muualla Baltiassa kantele tunnetaan, mutta muualla se on hyvin eksoottinen soitin.

– Musiikillisesti ammennan enemmän Suomesta kantele-, jouhikko- ja runonlauluperinteestä. Kaikki mitä olen kokenut, tulee musiikkiini tätä kautta. Ranskan vaikutus tulee niistä maisemista, jotka liittyvät isovanhempien luona viettämiini kesiin.

Vesi on myös tärkeä elementti Sarah Palulle. Musiikissa rinnastuvat veden ja tunteiden virtaus.

– Erityisesti veden liike on tärkeä. Vesi altistaa erilaisille tunnelmille ja maisemille. Vesi virtaa kuin tunteet. Saatan tuntea tässä hetkessä iloa ja seuraavassa hetkessä surua, mutta haluan sallia kaikki tunteet.

Vesi on aina ollut espoolaissyntyisen Sarah Palun kodin lähellä. Se on läsnä nykyisen kodin ympäristössä Helsingissä ja mummola Ranskassa on myös veden äärellä.

Sarah Palun musiikki on omanlaistaan, koska suomalaisten kaikujen lisäksi se liikkuu elokuvamaisissa äänimaisemissa, popissa, klassisessa musiikissa ja maailmanmusiikissa.

Palun sävellykset kutovat polkua tietoisen mielen reunoille, maalaavat näkyväksi juuriamme, sisäistä maailmaa ja sitä, mikä on ajan ulkopuolella. Laulettujen kappaleiden teksteissä suomalais-ugrilainen kansanrunous yhdistyy artistin käsialaan.

Nyt Sarah Palu kokee, että koko elämä on avoinna edessä. Hän on aloittamassa keikat oman bändin kanssa, ja keikat Viitasen Piian kokoonpanossa pääsevät jatkumaan. Joulukuussa hän saa valmiiksi opintonsa Sibelius-Akatemiassa.

– Olen saanut yhteistyötarjouksia eri puolilta maailmaa ja käyn niitä nyt läpi. Se on selvää, että jatkan työskentelyä musiikin parissa. Elän hetkessä ja koetan keskittyä yhteen asiaan kerrallaan, Sarah Palu kertoo.

Etnomusiikin roolin musiikin kentällä Sarah Palu näkee mahtavana.

– Etnomusiikki on moniääninen ja rikas genre ja sen alle mahtuu erilaisia perinteitä ja tyylejä.

Hän on ensimmäistä kertaa mukana Etnosoi!- festivaalilla ja hän näkee tapahtuman tärkeänä kanavana erilaisten traditioiden esittämisessä.

Sarah Palun Ikivirta-albumi on ollut arvostelu- ja kuuntelijamenestys. Levyn kappaleita on kuunneltu pelkästään Spotifyssa yli puoli miljoonaa kertaa. Lisäksi Ikivirta sai Etno Emma -ehdokkuuden ja sijoittui kansainvälisten World Music Charts Europe:n top 20- sekä Roots Music Report USA:n top 10-listoille.

Palu asui lukioikäiseksi asti Espoossa, kävi Espoon musiikkiopiston ja sai myös ensimmäisen apurahansa Espoon seudun kulttuurisäätiöltä.

Sarah Palu bändeineen esiintyy Sellosalissa perjantaina 12. marraskuuta.

Kokoonpanoon kuuluvat Maija Pokela (laulu, kantele), Maija Kauhanen (perkussiot, laulu), Matias Tyni (koskettimet), Tero Hyväluoma (viulu), Kukka Lehto/Iida Savolainen (viulu) ja Ilkka Heinonen (basso).

Sellosalin lämpiössä ennen Palun konserttia DJ Palmu virittää yleisön festivaalitunnelmaan eri puolilta maailmaa kumisevan rytmimusiikin tahdissa. Settilistalla soi niin electro cumbia että afro house -vaikutteet, sekä akustiset, ajattomat äänitteet neljältä eri mantereelta.