Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaatimattomassa kodissa lapsena kasvanut Izumi Tateno kuuli naapurinsa radiosta parin sekunnin hiljaisuuden, joka sytytti rakkauden Suomeen – "Se teki valtavan vaikutuksen"

Pianotaiteilija: Izumi Tatenon elämä on seikkailu ja selviytymistarina. Suomi vei hänen sydämensä jo 1960-luvulla.

– Sitä aina kysytään, miksi minä päädyin Suomeen,

85-vuotias pianistilegenda Izumi Tateno naurahtaa.

Hän on muutama päivä sitten palannut synnyinmaastaan Japanista kotiin Helsinkiin joulunviettoon.

1960-luvulla Suomi oli tuntematon maa, mutta Jean Sibelius tunnettiin Japanissakin.

Teini-ikäisenä hän hankki kirjeenvaihtotovereita pohjoismaista, mutta sai vastauksen ainoastaan Suomesta.

Tateno oli kiinnostunut pohjoismaista ja luki paljon kirjallisuutta, hän suorastaan ahmi Selma Lägerlöfin, Knut Hamsunin, August Strindbergin ja Karen Blixenin teoksia. Myös F. E. Sillanpään Nuorena nukkunut oli käännetty japaniksi, tosin englannin kielen kautta.

Minä en masentunut, vaan sisimmässäni oli tunne, että toivun.

– Elimme sodan jälkeen hyvin vaatimattomissa oloissa. Kävin kuuntelemassa kiinnostavaa musiikkia naapurin radiosta. Kuulin Sibeliuksen teoksen, jossa oli selkeä parin sekunnin tauko musiikin lomassa. Se teki minuun valtavan vaikutuksen. Musiikki oli mystistä.

1960-luvun alussa Izumi Tateno oli Euroopassa puoli vuotta ja matkusteli myös pohjoismaissa. Suomi teki vaikutuksen.

– Suomessa oli jotenkin itä ja länsi. Täällä oli rauhallista ja sain asua omissa oloissani.

Vuonna 1964 Suomesta tuli asemapaikka ja uusi kotimaa.

– Täältä on lyhyt matka Keski-Eurooppaan eikä Japanikaan ole liian kaukana.

Vuosikymmeniä kestäneeseen uraan mahtuu valtava määrä konsertteja. Vuonna 2002 Izumi Tateno sai aivoverenvuodon kesken konsertin.

– Kaikki sanoivat, että Tatenon ura on nyt ohi, pianotaiteilija muistelee.

– He lohduttivat, että eläkkeellä voit matkustaa ympäri maailmaa ja syödä hyvää ruokaa. Minä en masentunut, vaan sisimmässäni oli tunne, että toivun.

Rakkaus musiikkiin kantoi vaikeiden aikojen yli.

– Yhtenä päivänä löysin pianon päältä vasemmalle kädelle kirjoitetut nuotit. Ajattelin, että tässä se on, minun musiikkini.

– Kaksi päivää myöhemmin lähetin hyvälle ystävälleni Japaniin faxin, että teen come backin. Hän lupasi säveltää minulle uutta musiikkia vasemmalle kädelle. Vuoden kuluttua soitin konsertin neljässä Japanin suurkaupungissa, Izumi Tateno kertaa.

Hän soittaa edelleen noin 50 konserttia vuodessa, valtaosan niistä Japanissa.

Sairastumisensa jälkeen Tateno haastoi säveltäjät kirjoittamaan musiikkia vasemmalle kädelle. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä muun muassa suomalaisen Per Henrik Nordgrenin (1944–2008) kanssa.

Sibeliuksen päivänä 8. joulukuuta kello 19 Izumi Tateno konsertoi Olarin kirkossa.

Ohjelmistossa on Bachin, Yoshimatsun, Nordgrenin, Kubon ja Mitsunagan musiikkia. Bachia lukuun ottamatta musiikki on kirjoitettu Tatenolle.

Yoshimatsun Ainola-balladit linkittyvät Järvenpään Ainolan maisemiin.

Nordgren on kirjoittanut myös Furisode-Kajin. Se kertoo samuraihin rakastuneesta tytöstä ja hänen teettämästään samurai-kostyymista, jonka seurauksena tapahtuu kummallisia asioita.

Kubon Prayer viittaa ihmisen meditatiiviseen tarpeeseen.

Izumi Tateno Olarin kirkossa 8.12. klo 19. Liput 15/20 euroa. Tuotto menee Joulupuu-keräyksen hyväksi Olarin seurakunnan diakoniatyön kautta.