Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuomarilassa jaetaan espoolaisille viikossa 500–700 ruokakassia – Järjestön toiminnanjohtaja ylistää ruoka-avun hakijoita: "Heissä on hirvittävästi potentiaalia"

Ruokajonot: Manna-Apu on jakanut ruokaa neljännesvuosisadan ajan.

Hedelmiä.

Vihanneksia.

Valmisruoka.

Nakkeja.

Jugurttia.

Leipää.

Ei täällä huvikseen käy.

Pullaa.

– Tänään ei tarvitse mennä kauppaan, Bogdana Fjodorova kurkkaa ruokakassiin.

Fjodorova on virolainen ja piipahtaa Manna-talon ruokajaossa noin kerran kuussa.

– Aina jos menee kauppaan, kuluu tosi paljon rahaa. Joskus ruokakassista löytyy jopa suklaata ja lapselle pullaa. Täältä saa myös maskeja ja käsidesiä. Tosi hyvä, Bogdana Fjodorova kommentoi.

Fjodorova on yksi harvoista kuvaan suostuvista ruokakassinhakijasta.

Harvassa ovat myös ne, jotka ovat valmiita kertomaan tilanteestaan koko nimellään.

– Ei täällä huvikseen käy. Menot ovat isot, kun lääkkeitäkin on kahdeksaa sorttia, kertoo Raili, 81.

Rahapula, huikkaa Tuula, 66. Eläke on pieni. Tulot hupenevat vuokraan ja lääkkeisiin. Sosiaaliturva ei juuri taivu avuksi.

– On onni, että on tällainen paikka, josta saa hakea ruokakassin kerran viikossa. Loppuviikosta syödään sitten leipää ja puuroa, Tuula kertoo.

Muutamat tulevat hakemaan ruokaa lapsi mukanaan. Ruuan tarpeessa ovat myös nuoret aikuiset.

Nuori mies kertoo olevansa ensimmäistä kertaa kassia hakemassa. Hän kysyy neuvoa, miten toimia.

Ruokaa tulee hakemaan myös sairaseläkkeellä oleva kahden lapsen isä. Hän kertoo, että pystyisi kyllä tekemään jotain työtä, muttei koe töihin menoa mielekkääksi. Työt eivät kannattaisi rahallisesti.

Kaarlo Rinteen toi Manna-talolle kaksi euroa maksava lounas. Rinne on toiminut Manna-Avussa myös vapaaehtoisena. Vapaaehtoistyön katkaisi sairastuminen.

Rinne teki työuransa sairaalamaailmassa lääkintavaksina. Nyt eläkkeellä hän haluaa tehdä "jotain järkevää" ihmisten parissa.

– Minulla on vanhoja tuttuja täällä, vaikka olen ollut nyt yli vuoden poissa. Mulla on vietti auttaa muita.

Marraskuun viimeisenä keskiviikkona Manna-talolta jaettiin 96 sekakassia ja kuusi vegekassia. Vegekasseiksi kutsuttavia lihattomia kasseja on alettu tehdä, koska asiakkaissa on kasvisruokailijoita ja islaminuskoisia.

Tällä hetkellä kristillisen hyväntekeväisyysjärjestön ruokakassin hakee viikoittain 500–700 asiakasta. Koronaepidemian vuoksi kasseja jaetaan vain ajanvarauksella. Ajanvarauksen myötä ruokaa ei kuitenkaan enää tarvitse jonottaa, vaan kassin saa matkaan viidessä minuutissa.