Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon koulukuljetukset ja vanhusten ryhmäkuljetukset sekaisin tammikuun loppuun saakka – Vanhempia toivotaan apuun seuraavaksi kahdeksi ja puoleksi viikoksi

Espoon kaupungin koulukuljetukset ja vanhusten ja vammaisten ryhmäkuljetukset ovat takkuilleet alkuvuodesta.

Osa kyydeistä on tullut vääriin aikoihin ja osa jäänyt tulematta kokonaan.

Espoon kaupungilta toivotaan, että mikäli kuljetuksissa on merkittäviä puutteita tai virheitä, huoltajat tai omaiset kuljettaisivat lapsensa itse kouluun ja toimipisteisiin seuraavien kahden ja puolen viikon ajan.

Mikäli tämä ei ole mahdollista, kaupunki pyrkii järjestämään korvaavan kuljetuksen siksi aikaa, että kuljetukset voidaan siirtää uusille palveluntuottajille.

Kuljetusyritysten kanssa on sovittu, että muutokset ja korjaukset huomioidaan kuljetuksissa pääsääntöisesti vasta 31. tammikuuta alkaen.

Tällä kaupunki pyrkii varmistamaan, etteivät muiden kuljetuksissa mukana olevien asiakkaiden kuljetukset vaarannu.

Logistiikkajohtaja Kari Sirviö kertoo, että kuljetushaasteita selittää neljä seikkaa.

Espoon kaupunki otti vuoden vaihteessa kuljetusten hallinnassa käyttöön uuden Timit-järjestelmän eikä vanhan ja uuden järjestelmän välinen tiedonsiirto sujunut ongelmitta.

Tämän vuoksi joidenkin asiakkaiden kuljetus- ja aikataulutiedot ovat virheellisiä tai puuttuvat kokonaan.

Palapeliä vaikeuttaa se, että taksiyrittäjien hoitamiin alueisiin tuli muutoksia eikä yhden palveluntuottajan aluetta voitu suoraan siirtää toiselle palveluntuottajalle.

Kuljetuksia hoitavat palveluntuottajat vaihtuivat vuodenvaihteessa ja kolme neljästä toimijasta on uusia.

Espoo kilpailutti kuljetukset ja vanhana toimijana jatkaa vain Javatrans Oy.

Uusia toimijoita ovat Taksi Helsinki Oy, Taksikuljetukset Harri Vuolle Oy ja Vantaan Taksi Oy:n omistama Logi Point Oy.

Lisäksi koulujen lukujärjestysmuutokset osuivat samaan hetkeen, joten vanhat aikataulut on täytynyt päivittää uusiin.

Tilanteen korjaamista on hankaloittanut pula tekijöistä, sillä noin puolet kaupungin logistiikan henkilökunnasta on poissa tai sairaana, Sirviö kertoo.

Ongelmien laajuus ei ole vielä täysin tiedossa, sillä kuljetustietojen puutteet tulevat tietoon reklamaatioiden kautta. Runsaiden yhteydenottojen vuoksi myös kuljetusten palveluneuvontanumero on ruuhkautunut.

– Jos tiedossamme olisi kaikki virhekohdat, olisi virheiden korjaus helppoa, Sirviö sanoo.

Tietojen oikeellisuutta tarkastellaan parhaillaan myös kouluilla, koska uuden järjestelmän vuoksi koulut pystyvät päivittämään järjestelmään tietoja.

Koulukuljetusten lisäksi ongelmia on ollut vanhusten ja vammaisten ryhmäkuljetuksissa. Ryhmäkuljetuksia järjestetään muun muassa päivätoimintapaikkoihin ja saunareissuille.

Espoon kaupungin yksilö- ja ryhmäkuljetuksissa on normaalina aikana noin 1 400 asiakasta ja yksittäisiä kuljetuksia ajetaan noin 12 000 kappaletta viikossa.

Logistiikan palveluneuvonnan ruuhkautumisen vuoksi kaupunki toivoo yhteydenottoa sähköpostitse osoitteeseen koulukuljetukset@espoo.fi (koululaiset ja varhaiskasvatus) tai henkilokuljetukset@espoo.fi (vammaiset ja vanhukset).